29.Travnja - dan međugeneracijske solidarnosti

Diljem Europe 29.travnja obilježavamo dan međugeneracijske  solidarnosti, još od 2009. godine.

U Europi bilježimo duži životni vijek stanovništva, zato danas više nego ikada međugeneracijska solidarnost postaje nužan preduvjet opstanka društva u cjelini. Duži životni vijek pretpostavlja i sve veće razlike u godinama izmedu razlčiiitih generacijaa time i sve veći međugeneracijski jaz.

Ljudi manje razumiju generacije koje su različite od njihove. Svaka generacija ima vlastita obilježja . U skladu s razvojem društva i tehnologija mijenja se i način života. Kako bi  cijelo društvo dobro funkcioniralo i kako bi različite generacije imale koristi jedna od druge, potrebna je otvorenost, tolerancija, suradnja i uvažavanje spram svih dobnih skupina.  

Starije generacije mlađima mogu ponuditi dragocjeno znanje koje čovjek jedino životnim iskustvom može steći. Dok mlađe generacije nude entuzijazam, energiju, informatičku pismenost. Dakle koristi od uzajamnosti su višestruke.

Svi smo svjesni da se ljudski život sastoji od ciklusa kroz koje prolazi svaki čovjek i svako životno razdoblje nosi svoje izazove. Zar onda nije logično potruditi se i poraditi na međusobnom razumijevanju i toleranciji zbog jednostavne činjenice što smo i mi jednom bili mladi neiskusni  i što ćemo nužno jednom biti stari, te upućeni na pomoć mlađih generacija?  

Održivi razvoj europskog društva pretpostavlja razvoj koji omogućuje zadovoljavanje  potreba sadašnjih generacija bez ugrožavanja budućih generacija da zadovolje svoje potrebe. Nameće se zaključak da ipak jedni bez drugih ne možemo. Kvaliteta života starijih članova obitelji povezana je s reciprocitetom u odnosima. Što su stariji više uključeni u društvo i obitelj, to su zadovoljniji životom, a to se onda odražava na različite načine na mlađe generacije, ali i obrnuto.   

Njegovateljice\njegovatelji agencije Hausengel svakodnevno rade na olakšavju životnih nedaća starije populacije i putem često potvrduju kako je nesebično pomaganje i briga te topao ljudski pristup osnova za sretniji i ispunjeniji život starije populacije. Često naši njegovatelji naglašavaju kako posao njegovatelja uz  ekonomsku korist predstavlja i neizmjerno  zadovoljstvo, jer osmijeh osobe kojoj ste pomogli je neprocjenjiva nagrada za trud.

Isto tako njegovateljice\njegovatelji agencije Hausengel potiču poboljšavanje  životnih uvjeta pripadnika starije životne dobi, te njihovo aktivno sudjelovanje u društvu. Sretni smo što sudjelujemo u procesu omogućavanja dostojanstvenog  i sadržajnog  starenja  starijih generacija diljem Njemačke.

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Kako se zaštititi od jesenskih prehlada: učinkovite strategije i savjeti

Jesen, iako lijepa, ujedno je i vrijeme kada je naš organizam osjetljiviji na prehlade i infekcije. Promjenjive temperature, vlažnost i povećana aktivnost virusa čimbenici su koji potiču bolesti.…

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti: Zahvala njegovateljima

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, posebno zahvaljujemo vama, njegovateljima. Vaš svakodnevni angažman u pružanju podrške osobama s demencijom zaslužuje najviše priznanje. Alzheimer ne…

Proglašeni su pobjednici ljetne nagradne igre

Tijekom ljeta, mnogi korisnici naše franšize koriste omor a neki od njih traže posao. U Hausengel ljetnoj nagradnoj igri sudjelovali su svi koji su od 1. lipnja do 31. kolovoza preuzeli radni nalog u…