<
Schliessen
Schliessen

Božić 2020 – drukčiji, no ipak slavlje ljubavi

Stihovi poznate božićne pjesme kažu „U to vrijeme godišta“. Upravo je tako: i ove posebne godine slavimo Badnjak 24.prosinca. No, ono što se sigurno promijenilo je način na koji ga slavimo.  

Vrijeme adventa sa sobo nosi mnogobrojne tradicije: adventski kalendar, božićne pjesme i priče, pečenje kolača, božićni sajmovi, koncerti, rasvjeta – no neke od ovih tradicija su morale biti ukinute za 2020 godinu. Mnogima zbog držanja razmaka i higijenskih mjera nije do slavlja. No ovo teško vrijeme zahtjeva pouzdanje i snagu.

Korona pandemija je možda promijenila način na koji se odnosima prema predbožićnom vremenu, no okolnosti su nam ipak pokazale da istinske božićne vrijednosti ostale postojane, a to su: solidarnost, zajedništvo i ljudskost. Božić je bio i ostaje slavlje svjetla, radosti i nade.

Božić 2020 – drukčiji, no ipak slavlje ljubavi

Ovaj Božić neće biti veliko obiteljsko slavlje i okupljanje, a za djedove i bake to znači da neće biti zajedničkog otvaranja poklona sa svojim unucima ispod jelke, no ipak postoje mogućnosti kako ostati u kontaktu, a to je u ovim vremenima iznimno važno. Božićni pozdravi putem pošte, možda čak s čestitkom koju ste izradili predstavljaju lijepu ideju. Možete međusobno komunicirati i putem Skypea, Facetimea ili Whatsappa, možda čak i slaviti zajedno, stupiti u kontakt i vidjeti se virtualno. Tko nema te mogućnosti može jednostavno nazvati svoje najdraže. Bez obzira na krizu se približavano – u prenesom značenju – te smo tu jedni za druge. Nužna je kreativnost te smo zbog okolnosti ponekad prisiljeni krenuti potpuno novim putevima koji ponekad otvaraju iznenađujuće mogućnosti – a to nam, posebno u ovo vrijeme, može dati nove perspektive.

Svatko od nas ima mogućnost koncentrirati se na ono što je važno, a to je ono što nas spaja. A onaj koji traže dodatnu inspiraciju kako bi popravio božićno raspoloženje – može baciti pogled na naš digitalni adventski kalendar – u njemu možete pronaći puno sitnica i ideja koje mogu uljepšati ovo slavlje i vrijeme.