Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine.

Cilj je naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi i držati njihov standard života na visokoj razini. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine 1. listopada.

U SAD-u Nacionalni dan starijih osoba je 21. kolovoza i odaje priznanje za postignuća zrelijih predstavnika jednog drustva i kolektiva.

Ovaj dan pruža priliku da pokažemo svoju zahvalnost za njihovu predanost, postignuća i usluge koje pružaju tijekom svog života i prenose vlastita iskustva na nove generacije.

Prema popisu stanovništva iz 2017. godine, samo u SAD-u živi 47 milijuna osoba starije dobi. Prognoza je da će do 2060. godine taj broj biti gotovo udvostručen. U Europi je danas gotovo 20 % stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 % stanovništva.

No, njihovo bogatstvo znanja, vještina i iskustva nudi toliko toga sljedećim generacijama. Ne samo da su pridonijeli razvoju i evoluciji, već iz prve ruke razumiju prednosti i nedostatke raznih procesa koje nove generacije nisu još iskusile.

Naši stariji građani su pioniri znanosti, medicine, psihologije, građanskih prava i još mnogo toga. Njihovi vrijedni doprinosi našim zajednicama stvaraju bolja mjesta za život. Ovaj dan potiče pružanje podrške starijim građanima da žive svoje živote punim plućima i što neovisnije.

Kako obilježiti ovaj dan                               

Provedite vrijeme sa starijim osobama koje poznajete. Dajte im do znanja da su cijenjeni i voljeni. Također bi volontiranje u domovima za umirovljenike bilo vrlo vrijedno iskustvo. Podijelite svoj osmijeh s onima koji ga danas možda ne bi dobili.

Povijest Dana starijih osoba

Dan starijih osoba odaje priznanje starijim osobama koje su provele život doprinoseći društvu i utjecale na bolje živote svih nas. Poboljšana zdravstvena skrb promijenila je demografiju i povećala produktivnost starijih građana, omogućujući im da budu aktivniji nego ikad prije. Uz više dostupnih mogućnosti, mnogi stariji građani sada započinju drugu karijeru i primjer su mlađim generacijama. Naši njegovatelji im svakodnevno pomažu da se osjećaju vrijednima i produktivnima.

U SAD-u je predsjednik Ronald Reagan pokrenuo inicijativu za odavanje počasti starijim osobama 1988. godine i proglasio 21. kolovoza kao dan kada će se odati počast starijim osobama, a Međunarodni dan starijih osoba je UN proglasio 1. listopada.

Hausengel i njegovi njegovatelji se pridružuju obilježavanju ovih dana jer su svakodnevno uključeni u poboljšanje kvalitete života starijih osoba. Svi to možemo učiniti i podsjećati na to kako su vrijednosti tih osoba iznimno važne za razvoj civilizacije.

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Svjetski dan bez duhana

Svjetski dan bez duhana ustanovljen je 31. svibnja 1987. od strane SZO (Svjetska zdravstvena organizacija). Od tada se ovaj dan koristi za podizanje svijesti o štetnosti pušenja. Inicijativa za…

Svjetski MS dan

Svjetski dan MS-a obilježava se 30. svibnja 2023. Ovom inicijativom nastoji se podići svijest o multiploj sklerozi i 2,8 milijuna ljudi u svijetu koji imaju MS. U Njemačkoj se aktivno radi na…

Ljetna nagradna igra za njegovatelje

Igrajte i Vi! Ljeto nam uskoro dolazi. Pripremili smo još jednu nagradnu igru posebno za korisnike Hausengel franšize. Svi njegovatelji koji prihvate radni nalog tijekom ljeta mogu osvojiti novčane…