<
Schliessen
Schliessen

Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine.

Cilj je naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi i držati njihov standard života na visokoj razini. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine 1. listopada.

U SAD-u Nacionalni dan starijih osoba je 21. kolovoza i odaje priznanje za postignuća zrelijih predstavnika jednog drustva i kolektiva.

Ovaj dan pruža priliku da pokažemo svoju zahvalnost za njihovu predanost, postignuća i usluge koje pružaju tijekom svog života i prenose vlastita iskustva na nove generacije.

Prema popisu stanovništva iz 2017. godine, samo u SAD-u živi 47 milijuna osoba starije dobi. Prognoza je da će do 2060. godine taj broj biti gotovo udvostručen. U Europi je danas gotovo 20 % stanovništva starije od 65 godina, a predviđa se da će do 2070. u toj dobnoj skupini biti 30 % stanovništva.

No, njihovo bogatstvo znanja, vještina i iskustva nudi toliko toga sljedećim generacijama. Ne samo da su pridonijeli razvoju i evoluciji, već iz prve ruke razumiju prednosti i nedostatke raznih procesa koje nove generacije nisu još iskusile.

Naši stariji građani su pioniri znanosti, medicine, psihologije, građanskih prava i još mnogo toga. Njihovi vrijedni doprinosi našim zajednicama stvaraju bolja mjesta za život. Ovaj dan potiče pružanje podrške starijim građanima da žive svoje živote punim plućima i što neovisnije.

Kako obilježiti ovaj dan                               

Provedite vrijeme sa starijim osobama koje poznajete. Dajte im do znanja da su cijenjeni i voljeni. Također bi volontiranje u domovima za umirovljenike bilo vrlo vrijedno iskustvo. Podijelite svoj osmijeh s onima koji ga danas možda ne bi dobili.

Povijest Dana starijih osoba

Dan starijih osoba odaje priznanje starijim osobama koje su provele život doprinoseći društvu i utjecale na bolje živote svih nas. Poboljšana zdravstvena skrb promijenila je demografiju i povećala produktivnost starijih građana, omogućujući im da budu aktivniji nego ikad prije. Uz više dostupnih mogućnosti, mnogi stariji građani sada započinju drugu karijeru i primjer su mlađim generacijama. Naši njegovatelji im svakodnevno pomažu da se osjećaju vrijednima i produktivnima.

U SAD-u je predsjednik Ronald Reagan pokrenuo inicijativu za odavanje počasti starijim osobama 1988. godine i proglasio 21. kolovoza kao dan kada će se odati počast starijim osobama, a Međunarodni dan starijih osoba je UN proglasio 1. listopada.

Hausengel i njegovi njegovatelji se pridružuju obilježavanju ovih dana jer su svakodnevno uključeni u poboljšanje kvalitete života starijih osoba. Svi to možemo učiniti i podsjećati na to kako su vrijednosti tih osoba iznimno važne za razvoj civilizacije.