Schliessen
Schliessen

Dijabetes i briga o starijim osobama

Edukacija o spomenutoj bolesti naglasava vaznost promjene zivotnih navika kojima mozemo utjecati na poboljsanje kvalietet zivota i izbjegavanje oboljevanja od dijabetesa. Njegovatelji su stoga vrlo bitan faktor koji svojom brigom o starijim osobama oboljelim od spomenute bolesti mogu znatno utjecati na poboljsanje kvalitete zivota tih osoba.

Dijabetes i briga o starijim osobama

Šećerna bolest jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Njemackoj i zapadnom svijetu, te  globalna epidemija suvremenog društva uzrokovana promjenama načina života povezanog sa smanjenjem tjelesne aktivnosti, konzumiranjem visokokalorične hrane i porastom učestalosti debljanja. Ovo je ozbiljno oboljenje koje se povecava zbog losih zivotnih navika i velikog udjela gojaznih ljudi u populaciji iznad 65 godina.

Postoje brojni razlozi koji kod starijih osoba dovode do smanjene tolerancije na glukozu. Najvažniji su sljedeći:

  • Inzulin ne može biti tako efikasan zbog tzv. inzulinske rezistencije, koja se mnogo češće javlja kod osoba koje imaju višak kilograma;
  • Starenjem se mijenja tjelesni sastav, smanjuje mišićna masa a povećava masno tkivo;
  • Fizička aktivnost koja je posebno važna za poboljšanje tolerancije glukoze, smanjuje se starenjem;
  • Način ishrane takođe može imati važnu ulogu, jer starije osobe češće uzimaju više hrane nego što im je potrebno.

Šećerna bolest pospješuje proces starenja. Vezivno tkivo koje održava kožu glatkom i daje joj mladoliki izgled, ubrzano slabi kod osoba s dijabetesom. Krvne zile, također, postaju uže i propustljivijie To dovodi do  slabijeg opsckrbljivanja krvlju: srca, mozga, nogu i posebno stopala.

Mi u agenciji Hausengel se pridruzujemo gore navedenim inicijativama  te svoje njegovatelje educiramo i stavljamo naglasak na brigu o prilagodenoj ishrani kod osoba oboljelih od dijabetesa. Njegovatelji kao osobe od povjerenja svakodnevno poticu svoje sticenike oboljele od dijabetesa na vaznost pridrzavanja propisanog plana prehrane i uzimanje adekvatne terapije, kao i poticanje na tjelesnu aktivnost i kretanje u okviru njihovih  zdravstvenih mogucnosti.

U Njemackoj  se aktivno radi na informiranju, prevenciji te objasnjavanju vaznih pojmova te se nude adrese gdje gradani mogu dobiti podrsku i korisne informacije vezano zu ovu bolest. Zbog povecavanja svijesti o mogucim posljedicama ove bolesti. U velikom broju trgovina dostupna je prehrana prilagdena osobama oboljelim od dijabetesa, cime je znacajno olaksano svakodnevna opskrba tog dijela populacije zdravom i sebi prilagodenom prehranom.