Dragi njegovatelju– prakticiraj fizičku distancu, no ostani u kontaktu!

Jeste li čuli za pojam „socijalno distanciranje“? Ova fraza dobiva na popularnosti u zadnjim tjednima, te je pokraj „poravnanja krivulje“ postao trendom.

Što znači „socijalno distanciranje”?

Riječ je o održavanju socijalne distance. Velika okupljanja su u pravilu zabranjena, kako bi se smanjio kontakt između zdravih i potencijalno zaraženih osoba. Ograničavamo socijalne kontakte, kako bi usporili širenje SARS-CoV-2. Mjere opreza su poduzete na svjetskoj razini da se broj zaraženih ne bi naglo povećavao.

Iz tog razloga su putovanja ograničena i preporučuje se ostati tamo gdje se trenutno nalazite. Za njegovatelje u Njemačkoj to znači da bi trebali ostati na mjestu trenutnog ugovora, a ako je potrebno produžiti ga, a ako se trenutno nalazite u svojoj domovini . ostati u svojoj kući. Ovaj pristup je provjeren i efektivan jer je širenje uzročnika bolesti godinama nepromijenjen. Jesmo li osuđeni na socijalnu izolaciju? Nikako!

Dugotrajna izolacija ima negativan utjecaj na psihičko stanje ljudi. Njegovatelji su toga svjesni jer su posebice stariji pogođeni ovim problemom socijalne izolacije, čak i izvan vremena krize. Vaš krug prijatelja se smanjuje iz sasvim normalnih razloga. Ako su kod vas još prisutna i ograničenja u kretanju prouzrokovana zdravstvenim problemima, imate smanjene mogućnosti njegovati vaša prijateljstva i veze s drugim osobama.

 

Prakticiraj fizičko distanciranje

Pojam „socijalna izolacija“, u smislu ograničavanja socijalnih kontakata, može zavesti na krivi put. Nije riječ o tome da smanjite socijalne kontakte, već da povećate fizički razmak od drugih. Stručnjaci WHO-a preporučuju korištenje pojma „fizičko distanciranje“.

Ne trebamo se distancirati socijalno, već fizički. No trebamo pokušati držati se svojih rutina i život provoditi što je moguće normalnije, naravno, s naglaskom na pridržavanje sigurnosnih mjera. U ovo teško vrijeme bi trebali njegovati svoje kontakte i osjećati se povezanima, no istovremeno se pridržavati fizičke distance. Vrijedni socijalni odnosi nam pomažu prebroditi ovo krizno vrijeme. Ne trebamo se ograditi od drugih, već održavati kontakt s njima. Hrvati to razumiju i angažirali su se u različitim akcijama: šiju zaštitne maske, besplatno dostavljaju hranu starijima i nemoćnima, pomažu susjedima i poznanicima koji su stariji i nepokretniji. Čak i kada se fizički distanciramo, moramo ostati bliski s ljudima. To nas jača i kroz to možemo prebroditi sve poteškoće. Više o socijalnom, odnosno fizičkom distanciranju možete pročitati ovdje.

 

Na koji način opstati u ovim teškim vremenima–savjeti za njegovatelje:

  • Njeguj svoje odnose

Kontaktna njega s prijateljima i obitelji je iznimno važna. Ne smijemo zanemariti ovo područje. To se odnosi i na obitelji koje su ostale u Hrvatskoj, kao i na njegovatelje koji rade u Njemačkoj. Ne možemo se naći i zajedno otići negdje, no imamo mobitele i socijalne mreže. Podrška je iznimno važna. Čak i kada smo odvojeni jedni od drugih, možemo ostati bliski. Možemo koristiti tehnologiju, puno aplikacija je besplatno: WhatApp, Skype, Facetime, Zoom… postoji mnoštvo mogućnosti.

  • Makni se od negativnih vijesti

Nemojte stalno gledati vijesti s uznemiravajućim novostima. To samo povećava stres i brigu. Ukoliko želiš biti upoznat s aktualnostima, informiraj se o njima putem provjerenih izvora. Nemoj širiti neprovjerene vijesti. Kompilaciju relevantnih izvora možeš pronaći na našoj mrežnoj stranici.

  • Pozitivan stav je važan

Nemoj se toliko brinuti. To nas ne vodi nigdje. Svako loše vrijeme prolazi. Misli na pozitivne stvari: iskustva, ljude u svom životu, mogućnosti. U lošim vremenima nam često postaje jasno koliko imamo i za što smo zahvalni.

  • Zajedno možemo prebroditi ovo

Ako se i pojave problemi, zajedno možemo pronaći najbolje rješenje. Nikako ne smijemo odustajati. Najvažnije je ostati u kontaktu s drugima. Nisi sam. Nemoj zaboraviti da imaš osobe koje te u svakom trenutku podržavaju.

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Svjetski dan bez duhana

Svjetski dan bez duhana ustanovljen je 31. svibnja 1987. od strane SZO (Svjetska zdravstvena organizacija). Od tada se ovaj dan koristi za podizanje svijesti o štetnosti pušenja. Inicijativa za…

Svjetski MS dan

Svjetski dan MS-a obilježava se 30. svibnja 2023. Ovom inicijativom nastoji se podići svijest o multiploj sklerozi i 2,8 milijuna ljudi u svijetu koji imaju MS. U Njemačkoj se aktivno radi na…

Ljetna nagradna igra za njegovatelje

Igrajte i Vi! Ljeto nam uskoro dolazi. Pripremili smo još jednu nagradnu igru posebno za korisnike Hausengel franšize. Svi njegovatelji koji prihvate radni nalog tijekom ljeta mogu osvojiti novčane…