<
Schliessen
Schliessen

Epilepsja – jedan od najučestalijih poremećaja u neurologiji

U ožujka diljem svijeta pružamo podršku i iskazujemo  solidarnost osobama oboljelima od epilepsije kako bi se smanjila njihova društvena izolacija. Radi se prije svega  na educiranju ljudi i otklanjanju straha od oboljelih.

Epilepsija je prolazni, poremećaj funkcije mozga koji se razvija naglo, te prestaje spontano i ponavlja se. Očituje se poremećajem motorne aktivnosti, osjetljivošćiu na podražaje, ponašanja, emocija, svijesti. Epileptički napadaji traju određeno kraće vrijeme i potpuno su reverzibilni.  

Epilepsja

30% novih slučajeva epilepsije dijagnosticira se kod osoba starijih od 65 godina života. Razlozi su  često produljeni životni vijek te moždani udari i moždana krvarenja. Kod starijih bolesnika s psihičkim poremećajima ili zbog anksioznosti također može doći do pojave epilepsije. Liječenje navedene bolesti u starijoj životnoj dobi je otežano zbog koegzistiranja dodatnih dijagnoza koje se kod takvih pacijenata pojavljuju.

Kvaliteta života oboljelih od epilepsije nerijetko je smanjena zbog učestalosti i težine napadaja, ali na žalost i zbog neprimjerene reakcije neposredne okoline pacijenta. Stoga je edukacija samog pacijenta i neposredne okoline vrlo bitan faktor koji može značajno utjecati na bolju kvalitetu života samog pacijenta. Edukacijom isto tako podižemo razinu samostalnosti bolesnika koji više nije šokiran i uplašen napadajima te on i njegova okolina znaju smanjiti potencijalne opasnosti koje se mogu pojaviti uslijed epileptičkih napada.

Za detalje i preventivne mjere koje umanjuju mogućnost pojave epi napada njegovatelji Hausengela rado se mogu obratiti stručnoj službi agencije Hausengel. Stručna služba Hausengela im svojim stručnim savjetima stoji na raspolaganju.

Njegovatelji Hausengela brinu i pomažu osobama koje su pogođene epilepsijom i ostalim staračkim bolestima. Uz sve preventivne mjere kojima se izbjegavaju moguće negativne posljedice potencijalnih epileptičkih napada pružaju i emocionalnu podršku kako oboljelom tako i obitelji. Paze na pridržavanje oboljelog na propisanu terapiju, ukazuju na usvajanje zdravih navika kojima oboljela osoba minimalizira prisutnost faktora koji mogu biti okidač za pojavu epi napada.

Hausengel i njegovi njegovatelji pridružuju se osvještavanju društva po pitanju epilepsije   i  svakodnevno su uključeni u poboljšanje kvalitete života starijih osoba.