<
Schliessen
Schliessen

Hausengel u solidarnosti s Ukrajinom

U kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, izražavamo solidarnost s cijelim ukrajinskim narodom koji prolazi kroz teška vremena. Podržat ćemo Ukrajinu koliko god možemo.

Kako možemo podržati Ukrajinu?

Ukrajinci koji se opiru napadu, uključujući civile, hitno trebaju našu podršku. U Hausengelu smo se odlučili za akciju prikupljanja sredstava za lokalnu zajednicu kako bi dobili osnovne stvari.

Osim toga, donirali smo materijalnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama i lokalnom stanovništvu iz regije Lavov koji su došli u Poljsku, u obliku paketa koji su sadržavali: power bankove – prijenosni punjači, termosice, vreće za spavanje, kabanice, kišobrane, maramice, termometre i zaštitne maske.

Svatko može pomoći na više načina, ne samo financijski. Svatko od nas može sudjelovati donirajući svoje vrijeme i razne vještine. Izbjeglicama nije potrebna samo hrana, higijenski produkti ili lijekovi, već i pomoć u pronalaženju smještaja ili savjetovanje i pratnja pri obilaženju lokalnih institucija. Ako ste, poput nas, šokirani situacijom u Ukrajini i ne želite samo mirno promatrati situaciju, imate nekoliko mogućnosti pomoći. Ispod je popis nekoliko ideja:

1. Potražite lokalne akcije ili ih sami organizirajte.

2. Potpora se može pružiti i kroz novčane donacije.

- Hrvatski Crveni križ – Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom  stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun. Detalji na linku: https://www.hck.hr/novosti/apel-za-pomoc-izbjeglom-i-raseljenom-stanovnistvu-uslijed-ukrajinske-krize-11207/11207

- Hrvatski Caritas - https://www.caritas.hr/2022/02/24/pokretanje-humanitarne-akcije-za-pomoc-ukrajini/

- UNICEF Hrvatska - https://www.unicef.org/croatia/

3. Također možete pitati organizacije koje podržavaju Ukrajince i ukrajinske žene u lokalnoj zajednici o njihovim potrebama.

4. Izrazite svoju solidarnost na lokalnim prosvjedima.