Hausengel u solidarnosti s Ukrajinom

U kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, izražavamo solidarnost s cijelim ukrajinskim narodom koji prolazi kroz teška vremena. Podržat ćemo Ukrajinu koliko god možemo.

Kako možemo podržati Ukrajinu?

Ukrajinci koji se opiru napadu, uključujući civile, hitno trebaju našu podršku. U Hausengelu smo se odlučili za akciju prikupljanja sredstava za lokalnu zajednicu kako bi dobili osnovne stvari.

Osim toga, donirali smo materijalnu pomoć ukrajinskim izbjeglicama i lokalnom stanovništvu iz regije Lavov koji su došli u Poljsku, u obliku paketa koji su sadržavali: power bankove – prijenosni punjači, termosice, vreće za spavanje, kabanice, kišobrane, maramice, termometre i zaštitne maske.

Svatko može pomoći na više načina, ne samo financijski. Svatko od nas može sudjelovati donirajući svoje vrijeme i razne vještine. Izbjeglicama nije potrebna samo hrana, higijenski produkti ili lijekovi, već i pomoć u pronalaženju smještaja ili savjetovanje i pratnja pri obilaženju lokalnih institucija. Ako ste, poput nas, šokirani situacijom u Ukrajini i ne želite samo mirno promatrati situaciju, imate nekoliko mogućnosti pomoći. Ispod je popis nekoliko ideja:

1. Potražite lokalne akcije ili ih sami organizirajte.

2. Potpora se može pružiti i kroz novčane donacije.

- Hrvatski Crveni križ – Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za pomoć izbjeglom i raseljenom  stanovništvu uslijed ukrajinske krize. Svi oni koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom na žiro račun. Detalji na linku: https://www.hck.hr/novosti/apel-za-pomoc-izbjeglom-i-raseljenom-stanovnistvu-uslijed-ukrajinske-krize-11207/11207

- Hrvatski Caritas - https://www.caritas.hr/2022/02/24/pokretanje-humanitarne-akcije-za-pomoc-ukrajini/

- UNICEF Hrvatska - https://www.unicef.org/croatia/

3. Također možete pitati organizacije koje podržavaju Ukrajince i ukrajinske žene u lokalnoj zajednici o njihovim potrebama.

4. Izrazite svoju solidarnost na lokalnim prosvjedima.

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Svjetski dan sigurnosti pacijenta

Prepoznajući sigurnost pacijenta kao globalni zdravstveni prioritet, u svibnju 2019. godine na 72. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sve članice su podržale Svjetski dan sigurnosti...

Dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine.

Cilj je naglasiti važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i...

Svjetski humanitarni dan

Svake godine tisuće ljudi diljem svijeta riskira vlastite živote i dovodi se u opasnosti radeći na zahtjevnim humanitarnim aktivnostima u cijelom svijetu. Rad u zemljama trećeg svijeta, koje su...