<
Schliessen
Schliessen

Međunarodni dan njegovatelja: Hausengel iz Anitine perspektive

Povodom ovog važnog dana, želimo odati priznanje neumornom radu i neprocjenjivom doprinosu naših predanih Hausengelovih njegovatelja kao i svih njegovatelja. Odavno znamo da su njegovatelji nezamjenjivi. Iz tog smo razloga, među ostalim, 2016. godine osnovali Međunarodni dan njegovatelja. Godinama se zalažemo za veću afirmaciju rada njegovatelja i vodimo kampanje za ozbilnije priznavanje 24-satne skrbi – za veću transparentnost, pravnu sigurnost i kvalitetu.

I: želimo sada i njegovateljima dati glas. Zato smo se našli s Anitom i zamolili je da nam ispriča.

Bild: Anita (Mitte) und zwei Hausengel-Mitarbeiterinnen hatten viel Freude beim Interview

Posebno nam je važna dobrobit naših njegovatelja. Uvjereni smo da Vaše osobno blagostanje pozitivno utječe na kvalitetu Vašeg rada. Ako su njegivatelji i sami "potpuno zbrinuti“, mogu se bezbrižno i u cijelosti  posvetiti svom važnom zadatku. Iz tog razloga smo pitali. Kako je biti nečiji kućni anđeo? Kakav je osjećaj i koji su izazovi? Razgovarali smo s Anitom iz Poljske, koja je već šest godina dio obitelji Hausengel i redovito odlazi u Njemačku kako bi potrebitima pružila podršku.

Anita kaže: “Moja avantura s Hausengelom započela je prije šest godina i još uvijek uživam u njoj. Što da kažem? „Nikada nisam bila razočarana.” Anita ostavlja dojam sretne i otvorene osobe, puno se smije, ali i priznaje: “Prije svog prvog radnog zadatka - u Erlangenu - bila sam jako prestrašena, ne želim to tajiti. Nisam znala hoću li se snaći, jesam li dorasla ovom poslu, hoće li itko biti zadovoljan mojim radom, a nisam baš dobro govorila njemački. No srećom, moje oskudno znanje njemačkog jezika nije se pokazalo kao neki velik problem. Komunikacija je bila moguća malo usporenim govorom; ponekad su ruke i noge bile od pomoći. 

Raditi kao njegovatelj nije uvijek lako. Daleko ste od kuće, a ljudi o kojima skrbite često su bolesni ili s nekom vrstom invaliditeta. Ipak, unatoč tim izazovima, njegovatelji mogu pronaći ispunjenje u svom poslu i dati vrijedan doprinos dobrobiti drugih ljudi. “Najvažnija stvar u ovom poslu je uložiti svoje srce u njega. “Samo budi ljubazan, ustani s osmijehom, budi prijateljski nastrojen i ne zaboravi da smo tu za njih (za naše štićenike), da se radi o njihovom vremenu i kako ga mi koristimo”, kaže Anita. Ipak, odvajanje od vlastite obitelji ponekad joj ne pada lako. Pogotovo na blagdane poput Božića. “Moram iskreno priznati da više volim kraće radne naloge. Lakše je jer je odvojenost od obitelji kraća i lakše se podnosi. Iako danas, u 21. stoljeću, uz svu tehnologiju, mobitele, lako je ostati povezan i u kontaktu. Zahvaljujući tome manje će nam nedostajati naši voljeni i čežnja za njima možda neće biti tako jaka."

Koje su prednosti ove agencije i zašto biste mogli preporučiti Hausengel kao agenciju za posredovanje u zapošljavanju? “Hausengel mi je preporučio prijatelj. “Oduvijek sam imala dobar odnos s tvrtkom: predani su tome da me obitelj plati na vrijeme, imaju profesionalno i ljubazno osoblje koje je uvijek tu za mene”, kaže. Anita ipak posebno cijeni svoju neovisnost: “Mogu sama odlučiti koliko dugo ili kratko želim raditi u Njemačkoj. Ovo je samo moje mišljenje i ja ne bih mijenjala Hausengel ni za jednu drugu agenciju i naravno preporučila bih svima koji su zainteresirani za njegovateljski posao da barem pokušaju.”

Anita to vidi isto kao i mi – ime tvrtke govori sve. „Posebno mi se sviđa naziv agencije – Hausengel u slobodnom prijevodu „anđeo u kući“. Upravo to smo mi za naše štićenike, anđeli koji se svakim danom brinu da im se osmjeh pojavi na licima, da se širi radost, da se osjećaju bezbrižno u našoj blizini, da im je dobro i da su sretni.”

Zahvaljujemo Aniti na iskrenim riječima, otvorenom i pozitivnom stavu i zaista cijenimo što je odabrala suradnju s nama. Ovo jasno pokazuje da svi njegovatelji na ovom svijetu rade vrlo vrijedan posao koji oplemenjuje i pozitivno utječe na živote drugih.