Njega starijih osoba za vrijeme velikih vrućina

Raditi kao njegovatelj starijih osoba je zahtjevan i težak zadatak. Posao sa sobom nosi veliku odgovornost. Njegovatelji su ti koji prvi primjećuju potencijalno zabrinjavajuće simptome koji utječu na dobrobit njihovih štićenica i štićenika.

Jedna od stvari na koju treba paziti kada se brine o starijim osobama je dehidracija, često stanje kod starijih osoba. Kako se funkcije našeg tijela mijenjaju tijekom godina, osjetljivost centra za žeđ na nedostatak vode u tijelu se smanjuje. To znači da se nagon za pićem i osjećaj žeđi s vremenom smanjuju ili čak nestaju. Razlog tome je što impulsi koje krvotok šalje u centar za žeđ u mozgu ne obrađuje dovoljno brzo. Međutim, nestanak osjećaja žeđi ne znači da se i sama potreba za vodom smanjuje. Studije pokazuju da većina starijih osoba pije samo oko pola litre vode dnevno, što je trećina prosječnog zahtjeva. To je vrlo opasno, jer se dehidracija vrlo brzo javlja kod starijih osoba, posebno ako uzimaju lijekove koji mogu ubrzati ovaj fenomen.

Kako možete znati da je vaše tijelo dehidrirano?

U slučaju ozbiljne dehidracije, lako se uočavaju osnovni simptomi.

Oni su:

  • suhe i ispucale usne,
  • vrućica, ubrzano disanje i ubrzani rad srca,
  • upala očiju, zamagljen vid, vrtoglavica i mučnina.
  • zatvor, grčevi, bolovi u mišićima i glavobolje.

Učinci trajne dehidracije

Kod starijih ljudi trajni nedostatak vode u tijelu može dovesti do sljedećeg:

  • Poremećaj bubrega - ovo povećava šansu za bolesti mokraćnog sustava ili raka mokraćnog mjehura.
  • Dehidracija također dovodi do zgušnjavanja krvi, što zauzvrat povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i vrlo opasne plućne embolije - povećava se i mogućnost koronarne bolesti.
  • Povećava se mogućnost bolesti srca, može dovesti do nesvjestice,
  • Pojavljuju se poteškoće u kretanju i pretjerano ukiseljavanje organa koji postupno gube svoj kapacitet i prestaju raditi. Kao rezultat - u ekstremnim slučajevima - može se dogoditi čak i smrt.

Kako možete izbjeći dehidraciju?

Za starije ljude dovoljno je piti najmanje 5 čaša vode dnevno! Možete dodati limun ili metvicu kako biste prema vašoj želji malo promijenili okus.

Pravilna hidratacija tijela pozitivno utječe na raspoloženje, opće zdravlje i učinke rehabilitacije, kao i odgađanje procesa starenja. VODA uklanja nusproizvode iz metabolizma, jača zglobove, te štiti tkiva i organe. Važno je imati na umu, da pijenje kave ili čaja ne nadoknađuje gubitke. Kava ili čaj nemaju hidratizirajuća svojstva.

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Komunikacija sa štićenikom

Komunikacija je vrlo važna i dio je skrbi i podrške starijim osobama. Kako biste neometano komunicirali s osobom o kojoj brinete, morate usvojiti komunikacijske vještine kao što su slušanje,…

Subvencionirani tečajevi njemačkog jezika za njegovatelje

Hausengel je godinama usredotočen na razvoj kompetencija i vještina svojih njegovatelja, uključujući i ponudu besplatnih online tečajeva za njegovatelje. Kod rada u inozemstvu, poznavanje jezika…

Na što bi njegovatelji trebali obratiti pozornost pri odabiru agencije za posredovanje?

Planirate li raditi kao njegovatelji u Njemačkoj? Kako odabrati najbolju agenciju? Što trebate uzeti u obzir kada tražite posao? Prilikom odabira posla i agencije potrebno je uzeti u obzir nekoliko…