<
Schliessen
Schliessen

Povećanje neoporezivog dijela dohotka 2022.: Prednost za Hausengel njegovatelje

Krajem svibnja Savezno vijeće odobrilo je Zakon o poreznim olakšicama za 2022. i time donijelo mjere koje pogoduju i našim Hausengel njegovateljima. Zaključak je da povećanjem neoporezivog dijela dohotka, više novca ostaje njegovateljima.

Naši Hausengel njegovatelji su samostalni obrtnici i „sjedište“ obrta im se nalazi u Njemačkoj, gdje je obrt uredno registriran. Mi brinemo o svim poreznim, zakonskim, organizacijskim pitanjima i promjenama za naše Hausengel njegovatelje, tako da imaju „slobodne ruke“ za njegu i skrb o štićenicima koji su im povjereni. Uz toliki broj zakona i godišnjih izmjena, za Vas o tome mi vodimo brigu. Trenutna izmjena Zakona o poreznim olakšicama za 2022. također može koristiti našim njegovateljima. Osobni odbitak poreza na dohodak će se retroaktivno povećati od 1. siječnja 2022.: sa sadašnjih 9.984 € na 10.347 €, povećanje od 363 € (§ 32a Abs. 1 EStG).

Ideja koja stoji iza neoporezivog dijela dohotka je da bi svatko tko zarađuje, trebao imati mogućnost zadržati dio svoje godišnje plaće bez plaćanja poreza na taj dio. Ovaj dio plaće je neoporeziva osnovica dohotka u iznosu od 10.347 €. Na taj način bi u svakom slučaju trebao biti osiguran egzistencionalni minimum.

Usput, za 2022. godinu neoporeziva osnovica je izvorno iznosila 9.984 €. No, između ostalog i zbog rata u Ukrajini, troškovi života naglo su porasli. Vlada je zbog toga odlučila povećati taj neoporezivi dio dohotka. Zaključak je da ostaje više novca za Hausengel njegovatelje. Ova bi inovacija trebala zadovoljiti i veseliti njegovatelje Hausengela i motivirati ih za dodatne poslove u njegovateljstvu. To bi doista bio pozitivan razvoj jer su njegovatelji potrebniji nego ikad.