Schliessen
Schliessen

Svjetski dan Alzheimerove bolesti: Zahvala njegovateljima

Povodom Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, posebno zahvaljujemo vama, njegovateljima. Vaš svakodnevni angažman u pružanju podrške osobama s demencijom zaslužuje najviše priznanje. Alzheimer ne pogađa samo pojedinca, već i one koji se s ljubavlju brinu i skrbe za njih.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 50 milijuna ljudi diljem svijeta pati od demencije, a Alzheimerova bolest je najčešći oblik. Očekuje se da će do 2050. taj broj porasti na 152 milijuna. Ali iza ovih alarmantnih brojki kriju se ljudske sudbine koje se ne mogu obuhvatiti statistikom.

Izazovi koji se javljaju u zajedničkom životu s oboljelima raznoliki su kao i osobnosti oboljelih. Određuju ih osobnost oboljele osobe, stadij bolesti, vanjski životni uvjeti, ali i posebne sposobnosti i slabosti osoba. Stoga rješenja za te probleme moraju biti individualna kao i osobe koje to pogađa.

Znanje stvara sigurnost

Poznavanje bolesti daje sigurnost u ophođenju s bolesnima. Može spriječiti razočaranja, ali i nepotrebnu rezignaciju. Stoga bi se njegovatelji trebali što temeljitije informirati o bolesti. U okviru našeg daljnjeg usavršavanja u našoj Hausengel akademiji saznat ćete puno zanimljivih informacija o bolesti.

Generalno vrijedi da osobe s demencijom treba prihvatiti takve kakve jesu. Ne mogu se promijeniti. Važno je prepoznati i poštivati ​​potrebe i želje pogođenih. Pritom se treba kloniti kritika i nepotrebnih prijekora.

Očuvanje neovisnosti, unatoč bolesti, također je važno. Zato ne treba oduzimati bolesnicima sve poslove samo zato što su teži nego prije ili se lošije izvršavaju. Pojednostavljivanjem odjeće, podjelom zadataka u pojedinačne korake i pružanjem odgovarajuće pomoći često se može održati visok stupanj neovisnosti. Obavezno o tome porazgovarajte i s članovima obitelji!

Dosljedna, podnošljiva dnevna rutina, jako svjetlo i noćno osvjetljenje važnih staza olakšavaju snalaženje oboljelih. Stvaranje jasne strukture i sigurnog okruženja važan je preduvjet da se pogođene osobe osjećaju ugodno.

Kada se svakodnevno bavite s osobama koje ovo pogađa, uzmite u obzir i sljedeće: mnoga ponašanja osoba s demencijom su reakcije na bolest. Bespomoćnost i dezorijentiranost mogu dovesti do tjeskobe, velike ovisnosti o ljudima i stalnog ponavljanja pitanja. Agresivnost i izljevi bijesa mogu proizaći iz frustracije ili pretjeranih zahtjeva (preforsiranja), depresije i povlačenja zbog nedostatka aktivnosti i ohrabrenja. Ako se s tim morate nositi u svojoj svakodnevnoj rutini njege i skrbi, s dobrom namjerom prihvatite sljedeće savjete:

 

Savjeti za postupanje s osobama koje pate od demencije

• Ostanite mirni i strpljivi.

• Budite osjetljivi na osjećaje pacijenta.

• Stvorite poznato i povjerljivo okruženje.

• Olakšajte komunikaciju jednostavnim jezikom i jasnim porukama.

• Ponudite podršku, ali i potaknite neovisnost.

• Razgovarajte s članovima obitelji o izazovima.

• Budite svjesni vlastitih granica.

Mi u Hausengelu vrlo dobro poznajemo izazove koji se mogu pojaviti kada se radi o osobama koje pate od demencije. Naši obučeni savjetnici za njegu iz naše službe za ambulantnu njegu rado će vas savjetovati i odgovoriti na sva pitanja koja imate o ovoj temi. U duhu Svjetskog dana Azlheimera, zahvaljujemo vam na vašoj predanosti, također i u ime svih obitelji u Hausengelu.