<
Schliessen
Schliessen

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada i kako naše razumijevanje mentalnog zdravlja raste, tako i mi rastemo s njim. Mentalno je zdravlje prešlo dug put od ranih devedesetih godina kada je Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) službeno ustanovila taj dan. Naša samosvijest i osjetljivost prema njoj promijenili su stvari na bolje. Iako smo puno naučili, postoji još mnogo toga što možemo učiniti da se razvijamo kao društvo.

O danu

Godine 1992. Svjetska federacija za mentalno zdravlje na čelu s tadašnjim zamjenikom glavnog tajnika, Richardom Hunterom, ustanovila je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Nisu imali precizan cilj osim zagovaranja mentalnog zdravlja u cjelini. Bio je težak uspon promijeniti mnoštvo loših i opasnih navika koje su ljudima svakodnevicu činile težom.

Ljudi u svijet su imali mnoštvo problema s mentalnim zdravljem koji se nisu adekvatno liječili. Bilo je borbi za dobivanje javnih sredstava za liječenje u Francuskoj, nehumanog postupanja na Novom Zelandu i općeg neznanja o tome što je mentalno zdravlje zapravo. WFMH je znao da treba djelovati na globalnoj razini kako bi riješio tu globalnu krizu.

Teme Svjetskog dana mentalnog zdravlja proširivale su se s vremenom i stavljale naglasak na razne sadržaje. Žene, djeca, zdravlje, posao, traume, samoubojstva i još mnogo toga postalo je dio razgovora i tema, a danas je svaki prosječan građanin upućeniji u mentalno zdravlje nego prije 10 godina.

Stavimo naglasak na ovaj dan

Postoje mnoge promjene koje možemo unijeti u vlastiti život, a koje se mogu nastaviti i nakon Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Možemo razvijati redovitu rutinu spavanja, prilagoditi svoju prehranu zdravijim opcijama, uzeti pauze za ručak i duge šetnje itd. Smisao brige o sebi je razumijevanje osobnih specifičnih potreba. Pronađite vremena da se zapitate što želite i krenite prema tome.

Kako naše razumijevanje mentalnog zdravlja raste, tako raste i naša sposobnost traženja odgovarajućeg liječenja. Uz pravog terapeuta i potrebne lijekove, možete djelovati na učinkovitijoj razini. Što više prihvaćamo i što se više sredstava ulažemo u istraživanje i skrb o mentalnom zdravlju, to je veći globalni utjecaj na pozitivna rješenja.

Ideja uma je apstraktan koncept i ovaj dan nam omogućuje da razmišljamo o svojim mislima. Nadilazimo zastarjele percepcije i oslobađamo se stigme mentalnog zdravlja kako bismo ga mogli pravilno dijagnosticirati i brinuti se za sebe. S uklanjanjem tereta i straha od psihičkih problema, bitka postaje znatno lakša.

Njegovatelji Hausengel tima svakodnevno pomažu razvoju i stabilnosti mentalnog stanja svojih štićenika, pridružimo se svi toj inicijativi!