Schliessen
Schliessen

Svjetski dan sigurnosti pacijenta

Prepoznajući sigurnost pacijenta kao globalni zdravstveni prioritet, u svibnju 2019. godine na 72. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sve članice su podržale Svjetski dan sigurnosti pacijenta i njegovo obilježavanje 17. rujna svake godine. Cilj obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti pacijenta je podizanje globalne svijesti o sigurnosti pacijenta i poticanje aktivnosti za što sigurniju zdravstvenu skrb ljudi, na svim razinama.

Hausengel njegovatelji također svakodnevno doprinose poboljšanju stanja pacijenata i starijih osoba u svim okruženjima u kojima se nalaze. Brinu se za svoje štićenike u svakom trenutku.

Ove godine, Svjetski dan sigurnosti pacijenta obilježava se pod motom „Sigurni zdravstveni radnici, sigurni pacijenti“ i posvećen je svim djelatnicima u zdravstvu koji se u doba globalne pandemije svakodnevno suočavaju s novim izazovima i rizicima.                               

Kompleksni zdravstveni sustavi ponekad mogu odlutati od važnosti sigurnosti pacijenata zbog velike preopterećenosti. Iz tog razloga Svjetski dan sigurnosti pacijenta podsjeća da sigurnost pacijenata ovisi o svima nama. Svi relevantni dionici u našem procesu zdravstvene skrbi i njege, pacijenti, liječnici, administratori i ostali, trebaju naporno raditi zajedno kako bi osigurali sigurno pružanje zdravstvene skrbi i brinuli se o ugroženim ljudima.

Kako mi možemo istaknuti ovaj važan dan?

Kontaktirajmo liječnike – svaki posjet liječniku može biti stresan proces, a liječnici nisu uvijek najbolji komunikatori. Održavajte otvoreni dijalog sa svojim liječnikom o tome kako se osjećate.

Pažljivo koristite lijekove – pogreške u isporuci i uzimanju lijekova čine značajan udio pogrešaka u sigurnosti pacijenata. Obavezno pročitajte upute na svojim lijekovima kako biste uzeli ispravnu dozu i nemojte se bojati razgovarati sa svojim liječnikom o bilo kakvim pitanjima u vezi s Vašim receptima.

Pobrinite se za vlastitu sigurnost – proučite koji su potencijalno najbolji načini za održavanje dobrog zdravlja i kako bi Vaš posjet liječniku ili bolnici bio što sigurniji i ugodniji. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nudi mnoštvo informacija i izvora na svojoj web stranici.

Važnost Svjetskog dana sigurnosti pacijenta 

Tretman

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, loš tretman pacijenata u cijelom svijetu uzrokuje isto toliko smrti kao i tuberkuloza, a jedan od svakih 10 bolničkih pacijenata je na neki način loše tretiran tijekom posjeta bolnici.

Cijena

Gotovo 15 % cjelokupne zdravstvene potrošnje troši se na rješavanje problema uzrokovanih nedostatkom sigurnosti pacijenata. Ostati usredotočen na sigurnost pacijenata može smanjiti troškove zdravstvene skrbi i učiniti pružanje zdravstvene usluge puno učinkovitijim.

Problemi administrativnih pogrešaka

Puno je papirologije uključeno u pružanje zdravstvene zaštite i usluge. Više od bilo kojeg drugog problema, administrativne pogreške pridonose nedostatku sigurnosti pacijenata.

Svjetski dan sigurnosti pacijenata podsjetnik je ne samo pacijentima, već i zdravstvenim djelatnicima i njegovateljima starijih da im sigurnost pacijenata bude uvijek na prvom mjestu. Hausengel se pridružuje obilježavanju ovog dana, a njegovi njegovatelji svakodnevno doprinose napretku stanja svojih štićenika.