<
Schliessen
Schliessen

Svjetski MS dan

Svjetski dan MS-a obilježava se 30. svibnja 2023. Ovom inicijativom nastoji se podići svijest o multiploj sklerozi i 2,8 milijuna ljudi u svijetu koji imaju MS. U Njemačkoj se aktivno radi na informiranju, prevenciji i pojašnjavanju bitnih pojmova te se nude adrese na kojima građani mogu dobiti podršku i korisne informacije o ovoj bolesti.

 

Multipla skleroza (MS) ili encephalomyelitis disseminata (ED) je kronična upalna neurološka autoimuna bolest vrlo različitog tijeka, zbog čega se naziva i "bolest s tisuću lica". Napada mijelinske ovojnice, električni izolacijski vanjski sloj živčanih vlakana u središnjem živčanom sustavu (CNS).

Za oboljele od MS-a i njihove obitelji dijagnoza je u početku šok. Uglavnom jer ne znaju što mogu očekivati ​​kao simptome u budućnosti, jer kao što rekoh, to je „bolest s tisuću lica“. Svatko od oboljelih imao je vlastita iskustva života s MS-om, što može biti nadahnuće i ohrabrenje za druge oboljele.

Koji čimbenici utječu na pojavu  MS-a?

Vjerojatno kombinacija različitih čimbenika utječe na pojavu MS-a. Čimbenici iz okoliša poput toksina iz okoliša, ali i genetska predispozicija može pridonijeti razvoju MS-a, isto tako virusi i bakterije koji uzrokuju kronične infekcije također mogu igrati ulogu u razvoju MS-a.

Bolest se ne može izliječiti, ali se različitim mjerama često može pozitivno utjecati na tijek. Iako je uvriježeno mišljenje da MS dovodi do teške invalidnosti, to nije nužno slučaj. To je utješna činjenica za oboljele od ove bolesti.

U agenciji Hausengel pridružujemo se navedenim inicijativama i po potrebi svojim njegovateljima nudimo podršku kroz naše specijalističke savjete.