<
Schliessen
Schliessen

Važnost njegovateljstva

Starijima je potrebno pružiti kompletnu skrb koja je različita individualno; bilo dnevnu, poludnevnu, noćnu ili potpunu. Pri odabiru pružatelja kućne njege, njegovateljice ili njegovatelja, obiteljima je važno uspostaviti povjerenje u nekoga tko ima dovoljno iskustva i tko je spreman isporučiti zahtjeve potrebne štićenicima. Važno je pružati sigurnost, njegu, emocionalnu podršku te biti društveno dostupan. 

Prema tome, neke od vrlina koje su poželjne kod njegovatelja starijih i nemoćnih osoba su izražena strpljivost, empatičnost i želja za pomaganjem.

Važnost njegovateljstva

Ovisno o zahtjevima obitelji kojoj njegovatelji pristupaju, važne su i neke primarne uloge. Njegovateljica ili njegovatelj pomaže u pripremi obroka i kompletne prehrane za nemoćnu osobu i vodi brigu o kvaliteti pripremljenih jela. Njegovateljice ili njegovatelji vode brigu o tome da osoba o kojoj se brinu, redovno i pravovremeno uzima lijekove propisane od liječnika. Važan faktor je održavanje osobne higijene štićenice ili štićenika, higijene prostora, te pomoć kod odijevanja i kretanja. Prostor u kojem boravi osoba kojoj se pruža njega, mora biti besprijekorno čist i uredan. Poželjno je i to da njegovateljica ili njegovatelj ima položen vozački ispit, kako bi se osobu moglo transferirati na potrebne lokacije (npr. bolnica). Prednost imaju njegovateljice ili njegovatelji koji posjeduju određene certifikate iz područja njegovateljstva, ali nije nužno.

Posao njegovatelja mogu obavljati sve osobe koje su izuzeto odgovorne, strpljive, pouzdane i koje znaju kako pružiti adekvatnu fizičku i psihičku potporu nemoćnoj osobi. Njegovatelji imaju važnu ulogu u obiteljima s osobom koja zbog bolesti nema potpunu autonomiju, te zbog toga ne može samostalno obavljati kućne poslove i brinuti o sebi.

Kućna njega i uloga agencije                                   

Posao njegovatelja odvija se u domu obitelji s osobom kojoj je potrebna skrb. Njegovatelji koji žive s osobom kojoj je potrebna njega i skrb, borave po nekoliko tjedana u njihovom domu. Njegovatelji imaju mogućnost svoju pažnju potpuno posvetiti štićenici ili štićeniku, održavati kvalitetno i pozitivno okruženja za tu osobu, te pružati odgovarajuću brigu potrebnu u određenim situacijama.

Starije osobe ne zahtijevaju njegu 24 sata, pa pomoć i usluge njegovatelja koriste samo nekoliko sati u danu. Nekim osobama je pomoć potrebna samo tijekom jutarnjih ili večernjih sati, određenim danima ili kada posjećuju liječnike. Svaki slučaj je individualan i potreban je prethodni dogovor s obiteljima štićenika. Pružati nekome skrb i njegu zahtijeva potpunu posvećenost poslu, te je odmor važan dio svakog njegovatelja. Slobodno vrijeme mogu posvetiti sebi i kvalitetno ga koristiti za potrebe opuštanja.

Uloga agencije prema njegovatelju je ispitati koje su potrebe osobe kojoj je potrebna skrb, te zahtjevi obitelji. Suradnjom agencije i njegovatelja, starije osobe imaju mogućnost dobiti za njih odgovarajuću njegu, a njegovatelji ponuditi svoje uvjete i vještine. Svaki slučaj njege i skrbi je individualan i tu je uloga kvalitetne agencije ključna.

Dobivanjem adekvatne skrbi, starije osobe su u mogućnosti održavati kvalitetu života i svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Hausengel Akademija - edukacija i obrazovanje

Za odgovorno i dostojanstveno zbrinjavanje, njegu i skrb, obuka njegovatelja jedan je od ključnih kriterija za kvalitetu. Da bismo udovoljili visoko postavljenim standardima kvalitete, uzeli smo u svoje ruke obuku i usavršavanje za njegovatelje iz cijele Europe, te osnovali vlastiti edukacijski program - Hausengel Akademiju.

Naša akademija je otvorena za sve i svatko tko je zainteresiran može pristupiti obraovnom procesu. Više detalja možete pronaći na našoj stranici Hausengel Akademiji.

Njegovatelji, dakle, svakodnevno pomažu starijim, bolesnim i osobama s invaliditetom. Njegovatelji svojom strpljivošću, vještinama i osobnim vrlinama, omogućuju osobi o kojoj se brinu, što ugodnij i kvalitetniji zivot i čuvaju njihovo dostojanstvo. Postanite i vi važan dio nečijeg života.