<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

O nama

naša osobna povijest, naše vrijednosti

Hausengel je obiteljska tvrtka koja već od 2005. godine uspješno posreduje njegovateljima odabrane i provjerene radne naloge. Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje nam da možemo uspjeti samo srcem. Zahvaljujući našem osobnom iskustvu, znamo da uspijevamo samo ako smo uložili svoje srce u svoj svakodnevni rad.

"Potpuno zbrinuti" je naš moto. Međutim, ovaj moto ne vrijedi samo za ljude kojima je potrebna skrb. To je ujedno i mišljenje koje slijedimo u radu s njegovateljima. Mi smo tim profesionalnih i iskusnih savjetnika. Pomažemo našim primateljima franšize s potrebnim formalnostima. Nastojimo im pružiti osjećaj sigurnosti nudeći im jasne i transparentne uvjete ugovora, zdravstveno osiguranje, osiguranje od nezgode i osiguranje od civilne odgovornosti. Našim njegovateljima stavljamo na raspolaganje osobnog koordinatora koji nadgleda sve procese u interesu njihove udobnosti i podržava ih u različitim situacijama. Osnova za izgradnju našeg poslovanja bilo je osobno iskustvo i vlastita povijest. Zbog toga se prema klijentima i pacijentima odnosimo s poštovanjem, dostojanstvom i srcem.

Hausengel - naš koncept, naša priča

Sve je počelo time da je moj otac postao dementan. Kao i bezbroj drugih obitelji, i mi smo se odjednom suočili s izazovom organiziranja dostojanstvene njege i skrbi u poznatom kućnom okruženju.

Naša osobna priča motivirala nas je da svoje iskustvo i znanje prenosimo svim obiteljima koje u sličnoj situaciji traže kompetentne, predane i povoljne usluge pomoći - osnovana je grupacija Hausengel. Hausengelov koncept nikad nije bio samo poslovni model, već uvijek vrlo osobna stvar srca.

Svi smo zajedno predani cilju pružanja njege i skrbi ljudima kojima je potrebna njega, koju zaista trebaju i koja će im omogućiti da nastave živjeti u svom poznatom okruženju.

Vaša Doris Wenz

 

Naša filozofija
»Zbrinjavanje osoba kojima je potrebna skrb i njega u Njemačkoj i provođenje načela izvanbolničko prije bolničkog jedan je od najvećih izazova za naše društvo. Briga i njega u vlastitom domu kroz pouzdano, iskusno i osposobljeno osoblje rješenje je i budućnost ove vrste njege. Naš je cilj pružiti ljudima kojima je potrebna njega, njegu i skrb koju zaista trebaju i koja će im omogućiti da nastave živjeti u svom poznatom okruženju.«
Simon Wenz, osnivač i predsjednik

Naša priča - ispričala je Doris Wenz

Doris Wenz

Bilo je to u jesen 1995. godine, kada je sve počelo ...

Prvi kućni anđeo bio je poljski njegovatelj za mog oca. Sada prenosimo svoje iskustvo i znanje svim obiteljima koje su u sličnoj situaciji kao i mi i potrebna im je pomoć.

U listopadu 1995. moj tada 75-godišnji otac postao je sve zaboravljiviji. Do tada je on, i sam njegovatelj po zanimanju, njegovao moju majku nakon moždanog udara. Da bih pružila podršku svom ocu, zatražila sam dopust na pola godine – radila sam kao laborantica za fotografije – kod svog poslodavca. Vrlo brzo se pokazalo da je moj otac dementan i treba njegu.

Obiteljska briga za oca

Od prvog polugodišnjeg dopusta postepeno je postalo ukupno gotovo 10 godina, tada sam donijela odluku da se konačno odreknem posla i preuzmem brigu nad roditeljima. Suprug i moj sin Simon podržali su me pri tome koliko god je to bilo moguće. Teška su bila vremena kada je moj suprug, primjerice, bio na poslovnom putovanju u inozemstvu, a nije se mogla organizirati pomoć ni u krugu obitelj ni u krugu poznanika. Također to što je moj sin morao odustati od fakulteta kako bi podržao svoje djeda i baku i mene, jako me je opterećivalo.

Prva iskustva s poljskim njegovateljem

Od poznanika smo saznali da je moguće pozvati njegovatelje iz Poljske kao podršku za kućanstvo.

U svojoj potrebi odvažili smo se na taj pokušaj, ali u početku međutim s velikim poteškoćama. Mladi njegovatelj, koji se prvi trebao iskazati kod nas, bio je potpuno preopterećen situacijom, nije mogao voditi mog oca u toalet. Također i komunikacija je bila jako loša. Drugi pokušaj nije bio ništa bolji jer su se i moj otac, kao i moja majka, bojali dotične dame.

Nakon ovih obeshrabrujućih pokušaja, htjeli smo ponovo pokušati organizirati pomoć u krugu rodbine i poznanika, što - nažalost - opet nije uspjelo.

U oglasima u novinama moj suprug je tada otkrio broj telefona Poljakinje koja živi u Njemačkoj i nudi svoju pomoć.

Tijekom telefonskog razgovora obećala nam se žena s dobrim poznavanjem njemačkog jezika uz pristojbu za posredovanje od 1.200,00 DM. Žena je trebala zarađivati 1.000,00 DM mjesečno. U nadi da je pronašao odgovarajuću podršku, moj se suprug odvezao u Berlin - koji je od nas udaljen oko 500 km.

U potrazi za pouzdanim njegovateljem

Na parkiralištu se u velikoj gužvi odvijala "predaja" pristojbe za posredovanje i "primanje" obećane žene. Nakon što je posrednica primila njezin novac, ona je već otišla, a moj suprug ostao sam sa ženom. Nažalost, brzo je shvatio da vještina njemačkog jezika nikako nije dobra, gotovo nijednu riječ nije razumjela i govorila. Na naš trošak, gospođa se sutradan vratila u Poljsku.

Sljedeća žena je u početku puno obećavala, no nakon nekoliko tjedana pokazalo se da ima problema s alkoholom. Na taj je način nekoliko pokušaja da se dobije odgovarajući njegovatelj preko brojeva telefona u novinama propalo.

Unatoč mnogim poteškoćama, bilo nam je jasno da moga oca nećemo dati u starački dom. Moja je želja bila omogućiti mu da posljednje godine provede u svom poznatom i uobičajenom okruženju, naime u krugu svoje obitelji. Svakodnevni rituali poput dovođenja u krevet uz pomoć moje majke pokazali su mi kako mu je lijepo što se za njega brine kod kuće. Oboje su mogli smireni završiti dan i otići spavati. Uz puno mira, strpljenja i poznatih riječi uspjela sam smiriti svog čak i noću ponekad uplašenog oca. Tek kad smo stupili u kontakt s poljskom posrednicom iz Nowogarda, okrenuo se list za nas i dobili smo dobru poljsku njegovateljicu.

Moj sin, koji je studirao pravo, brzo mi je dao do znanja da je strogo protiv zapošljavanja žene na crno.

Stoga je počeo tražiti način da ju legalno zaposli u Njemačkoj. Nakon što je pronašao ovaj put i nakon što smo uredno registrirali našu poljsku njegovateljicu, mogli smo ostvariti podršku punu ljubavi za njegu i skrb moga oca.

Nakon toga uslijedili su upiti drugih obitelji koje su također trebale podršku i tražile su prikladnog njegovatelja. Pomogli smo im i to je bio kamen temeljac za tvrtku Hausengel.

Doris Wenz

Trenutno je Hausengel međunarodna tvrtka. Osim centrale u Njemačkoj, naši se uredi nalaze u Poljskoj, Mađarskoj, Litvi, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj.