Schliessen
Schliessen
Hausengel Holding

Porez & osiguranje

Kada se vodi obrt u Njemačkoj i od toga ostvaruju prihodi, ti prihodi se moraju obračunati u njemačkoj Poreznoj upravi. Hausengel odobrava njegovateljima da u okviru suradnje u Njemačkoj obračunaju prihode u Poreznoj upravi. Njegovatelji se ne moraju brinuti o tome i razmišljati koje dokumente i kada treba dostaviti. Hausengel obavještava o svim potrebnim dokumentima i dostavlja ih odgovarajućim tijelima. Porezni obračun kojeg provodimo u kontekstu suradnje uključuje pripremu i podnošenje njemačke porezne prijave. U poreznoj prijavi uzima se u obzir:

  • prihodi od obrta koji su ostvareni preko HE 
  • primitci iz zemlje i inozemstva (npr. ugovor o radu, mirovina, naknada za nezaposlene)
  • prihodi iz zemlje i inozemstva (npr. prihod od obrtničkih djelatnosti, dohodak od imovine, prihod od iznajmljivanja)

Porez u Njemačkoj

Ako radite u Njemačkoj preko obrtnice, dužni Ste porezne obveze obračunati u njemačkoj Poreznoj upravi. U poreznom obračunu treba navesti sav prihod iz zemalja EU-a. Čak i ako nismo ostvarili nikakav prihod od obrtničkih djelatnosti, trebali bismo to navesti u poreznoj prijavi i obavijestiti Poreznu upravu. Nepodnošenje porezne prijave povezano je s neugodnim posljedicama. Rok za predaju porezne prijave za prethodnu godinu je 31. srpnja. Naši stručnjaci iz poreznog odijela pobrinut će se da se Vaši obrasci i dokumenti na vrijeme dostave Poreznoj upravi. Nakon predaje porezne prijave, Porezna uprava izdaje rješenje o porezu koje se odnosi na iznos poreza koji se plaća.

Porezni odbitak mijenja se godišnje. U 2022. godini to je bilo 10.347 eura, u 2023. godini – 10.908 eura. Granica poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike iznosi 22.000 eura bruto, ovdje se uzimaju u obzir samo HE troškovi prometa.

Porez u matičnoj zemlji

Porezni obračun u Hrvatskoj je neovisan o poreznom obračunu u Njemačkoj te ga provodite sami. U Hrvatskoj morate ukazati na prihode iz obrta (obrazac možete skinuti s interneta ili ga zatražiti u poreznom uredu). Godišnji porezni izvještaj se mora priložiti hrvatskom poreznom uredu do kraja veljače. Ukoliko ste imali samo prihode iz obrta, a u Hrvatskoj niste imali prihoda, obračun se odrađuje samo u njemačkom poreznom uredu. Hrvatska i Njemačka imaju dogovor kako bi izbjegli dvostruko oporezivanje na području prihoda i bogatstava. Ovo u praksi znači da se oporezuju samo realna primanja jedne zemlje, ukoliko je iznos svih prihoda u Hrvatskoj, Njemačkoj ili inozemstva prešao neoporezivu granicu. Za sve ostvarene prihode se obračunava porezna stopa koja vrijedi isključivo za prihode ostvarene u obrtu u Njemačkoj.

Osiguranja

Svi njegovatelji raspolažu sveobuhvatnom zaštitom osiguranja za vrijeme tijekom kojeg rade u Njemačkoj. Paket franšize uključuje sljedeća osiguranja:

  • Privatno zdravstveno osiguranje (Private Krankenversicherung) - preuzima hitne slučajeve i liječenje akutnih bolesti (poput zubobolje, slomljenih kostiju); kronične bolesti i profilaksa nisu uključeni
  • Osiguranje od poslovne odgovornosti (Gewerbehaftpflichtversicherung) – štiti Vas prije svega od imovinskih šteta koje nastaju kao posljedica tjelesnih ozljeda ili materijalne štete. Osiguranje ima samopridržaj od 100 €.
  • Osiguranje profesionalne udruge za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb (BGW-Versicherung) – Profesionalna udruga za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb je zakonsko osiguranje od nezgode, koje je nadležno za Vas kao njegovatelja. U slučaju štete, BGW jamči optimalan medicinski tretman i odgovarajuću odštetu te brine o tome da ponovno sudjelujete u profesionalnom i društvenom životu

Po želji, možemo Vas rado savjetovati na temu osiguranja u Vašoj domovini. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s dodatnom ponudom osiguranja, obratite se svom osobnom savjetniku koji će vam rado pomoći.