<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Porez & osiguranje

Kada se vodi obrt u Njemačkoj i od toga ostvaruju prihodi, ti prihodi se moraju obračunati u njemačkoj Poreznoj upravi. Hausengel odobrava njegovateljima da u okviru suradnje u Njemačkoj obračunaju prihode u Poreznoj upravi. Njegovatelji se ne moraju brinuti o tome i razmišljati koje dokumente i kada treba dostaviti. Hausengel obavještava o svim potrebnim dokumentima i dostavlja ih odgovarajućim tijelima. Porezni obračun kojeg provodimo u kontekstu suradnje uključuje pripremu i podnošenje njemačke porezne prijave. U poreznoj prijavi uzima se u obzir:

  • prihodi od obrta koji su ostvareni preko HE 
  • primitci iz zemlje i inozemstva (npr. ugovor o radu, mirovina, naknada za nezaposlene)
  • prihodi iz zemlje i inozemstva (npr. prihod od obrtničkih djelatnosti, dohodak od imovine, prihod od iznajmljivanja)

Porez u Njemačkoj

Ako radite u Njemačkoj preko obrtnice, dužni Ste porezne obveze obračunati u njemačkoj Poreznoj upravi. U poreznom obračunu treba navesti sav prihod iz zemalja EU-a. Čak i ako nismo ostvarili nikakav prihod od obrtničkih djelatnosti, trebali bismo to navesti u poreznoj prijavi i obavijestiti Poreznu upravu. Nepodnošenje porezne prijave povezano je s neugodnim posljedicama. Rok za predaju porezne prijave za prethodnu godinu je 31. srpnja. Naši stručnjaci iz poreznog odijela pobrinut će se da se Vaši obrasci i dokumenti na vrijeme dostave Poreznoj upravi. Nakon predaje porezne prijave, Porezna uprava izdaje rješenje o porezu koje se odnosi na iznos poreza koji se plaća.

Porezni odbitak mijenja se svake godine. Granica oslobođenja od plaćanja poreza razlikuje se od godine do godine. Godine 2022. iznosila je 10.347 €, a 2023. 10.908 €. Za 2024. neoporezivi iznos je 11.604 €. Granica poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike iznosi 22.000 eura bruto, i uključuje samo zaradu ostvarenu u HE.

Porez u matičnoj zemlji

Porezni obračun u Hrvatskoj je neovisan o poreznom obračunu u Njemačkoj te ga provodite sami. U Hrvatskoj morate ukazati na prihode iz obrta (obrazac možete skinuti s interneta ili ga zatražiti u poreznom uredu). Godišnji porezni izvještaj se mora priložiti hrvatskom poreznom uredu do kraja veljače. Ukoliko ste imali samo prihode iz obrta, a u Hrvatskoj niste imali prihoda, obračun se odrađuje samo u njemačkom poreznom uredu. Hrvatska i Njemačka imaju dogovor kako bi izbjegli dvostruko oporezivanje na području prihoda i bogatstava. Ovo u praksi znači da se oporezuju samo realna primanja jedne zemlje, ukoliko je iznos svih prihoda u Hrvatskoj, Njemačkoj ili inozemstva prešao neoporezivu granicu. Za sve ostvarene prihode se obračunava porezna stopa koja vrijedi isključivo za prihode ostvarene u obrtu u Njemačkoj.

Osiguranja

Svi njegovatelji raspolažu sveobuhvatnom zaštitom osiguranja za vrijeme tijekom kojeg rade u Njemačkoj. Paket franšize uključuje sljedeća osiguranja:

  • Privatno zdravstveno osiguranje (Private Krankenversicherung) - preuzima hitne slučajeve i liječenje akutnih bolesti (poput zubobolje, slomljenih kostiju); kronične bolesti i profilaksa nisu uključeni
  • Osiguranje od poslovne odgovornosti (Gewerbehaftpflichtversicherung) – štiti Vas prije svega od imovinskih šteta koje nastaju kao posljedica tjelesnih ozljeda ili materijalne štete. Osiguranje ima samopridržaj od 100 €.
  • Osiguranje profesionalne udruge za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb (BGW-Versicherung) – Profesionalna udruga za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb je zakonsko osiguranje od nezgode, koje je nadležno za Vas kao njegovatelja. U slučaju štete, BGW jamči optimalan medicinski tretman i odgovarajuću odštetu te brine o tome da ponovno sudjelujete u profesionalnom i društvenom životu

Po želji, možemo Vas rado savjetovati na temu osiguranja u Vašoj domovini. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s dodatnom ponudom osiguranja, obratite se svom osobnom savjetniku koji će vam rado pomoći.