Naših 10 zaštitnih mjera protiv korone

Za bezbrižnu suradnju njegovatelja & obitelji

 1. Pomoću brzih testova na koronu i zaštitnih maski za naše njegovatelje se izravno brinemo za sigurnost kućne njege na licu mjesta.
 2. Sve obitelji koje zapošljavaju kućnom anđela imaju mogućnost dobiti brzi-antigenski test na koronu zu nadoplatu troškova u iznosu od samo 10,- € po testu.
 3. Hausengel provodi sve higijenske, kao i mjere zaštite prema strogim zakonskim propisima. Mjere se provode preko našeg franšiznog sustava, kao i školovanog njegovateljskog osoblja.
 4. Svi hausengelovi njegovatelji su redovno informirani i školovani o sljedećim temama na njihovom materinjem jeziku, uključujući i hrvatski jezik: 
  • Mjere putovanja u Njemačku i obveza karantene
  • Mjere higijene i ponašanja kao zaštita od virusne infekcije
  • Upotreba zaštitnih maski
  • Ponašanje u njegovateljskoj svakodnevici
  • Ponašanje u slučaju sumnje na zarazu
  • Opće zakonske odredbe i preporuke
  • Svakodnevne informacije RKI-a (Robert Koch instituta), BMG-a (Saveznog ministarstva zdravstva), Ministarstva vanjskih poslova, naših udruga, kao i WHO-a (Svjetske zdravstvene organizacije)
 1. Svi njegovatelji su od Hausengela opskrbljeni zaštitnim maskama prije putovanja. Odlazak, kao i dolazak u Njemačku odvija se pod strogim pridržavanjem zaštitnim mjerama i higijenskih propisa.
 2. Daljnje dodatne mjere, kao npr. korona test prije putovanja, mogu se proaktivno dogovoriti s njegovateljima.
 3. U hitnim slučajevima smo za naše njegovatelje i obitelji telefonski dostupni 24 sata dnevno. Naši njegovatelji osim toga mogu dodatno koristiti naš samostalno uređeni WhatsApp usluge.
 4. Prema željama Hausengel svojim obiteljima i njegovateljima pruža podršku pri komunikaciji sa zdravstvenim ustanovama, državnim upravama i ostalim institucijama.
 5. Svi njegovatelji koji surađuju s Hausengelom imaju zdravstveno osiguranje, koje pokriva oboljenja u slučaju zaraze koronom.
 6. Ako nalogodavac u svom domu želi ispuniti druge koncepte ili mjere će mu Hausengel pri tome rado pomoći time što će sastaviti pisani sporazum obje stranke.
Aktualno o koronavirusu
Trenutačne informacije za njegovatelje
Daljnje informacije
Cijepljenje protiv virusa Covid-19

Cijepljenje protiv virusa Covid-19

Od 27. prosinca 2020 je počelo cijepljenje protiv virusa COVID-19 u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama EU. Nacionalni program cijepljenja u Hrvatskoj još nije službeno započeo (osim za medicinsko...

Putovanje u Njemačku iz rizičnih područja

Od 1. listopada na svjetskoj razini su uvedena ograničenja i mjere za putovanja. Njemački Robert Koch institut redovno aktualizira podatke i područja u kojima snažno raste zaraza virusom COVID-19. To...

Pojačavamo mjere opreza protiv korone: brzi testovi i maske za njegovatelje

Pandemija korone ne popušta, no život se nastavlja. Udvostručili smo napore kako bi naši njegovatelji mogli obavljati svoj sistemski relevantan posao. Adekvatna samozaštita i zaštita drugih je za skrb...

Merkblatt und Aussteigekarte im Zusammenhang mit dem Coronavirus


Zakonske regulative i pravila povezano s Koronavirusom SARS-CoV-2 / COVID-19 za osobe koje putuju u Njemačku

Navodi vrijede informacijama od 30.10.2020.

Molimo da obratite pozornost na sljedeće važne napomene prilikom putovanja u Njemačku:

 • Ako za Njemačku putujete zračnim, riječnim ili cestovnim prometom, a unutar zadnjih 14 dana ste se nalazili u rizičnom području, dužni ste– bez obzira na dolje navedene iznimke – po dolasku biti u istome prostoru ili smještaju u sljedećih 14 dana (odnosno u karanteni).
 • Rizično područje je država ili regija izvan Republike Njemačke, za koju postoji povećana mogućnost zaraze Koronavirusom SARS-CoV-2. Robert Koch-Institut daje aktualnu listu rizičnih područja koju možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.rki.de/covid-19-risikogebiete.
 • Obveza odlaska u karantenu  vrijedi na osnovi državnopravnih odredbi prema § 32 članak 1 povezan s § 30 odjeljak 1 članak 2 Zakona o zaštiti od infekcija. Kršenje propisa može biti smatrano kaznenim djelom te se kazniti iznosom do 25 000 eura.

Od 1. studenog 2020. je cijela Hrvatska prozvana rizičnim područjem.

 • Nadalje ste dužni prijaviti Vašu adresu boravka unutar SR Njemačke zaduženim zdravstvenim tijelima. Za to je potreban putni list, ukoliko je izdana od strane Vašeg posrednika. Putni list na njemačkom, hrvatskom i srpskom jeziku možete pronaći OVDJE. U potpunosti popunjenim putnim list mora se predati prijevozniku. Pri dolasku zračnim prometom izvan granica Schengenskog prostora, se putni listovi prema tome, prilikom carinske kontrole prikupljaju zu pomoć policijske kontrole i zaduženih državnih tijela. , a to je u pravilu savezna policija. Zaduženi zdravstveni zavod nadgleda pridržavanje obveze karantene: na internetu smjernice možete pronaći pod: https://tools.rki.de/plztool/.
 • Ako ste se unutar 14 dana od putovanja nalazili u rizičnom području, dužni ste, na zahtjev zaduženog zavoda za zdravstvo ili drugog državnog tijela, priložiti dokaz o testiranju na Koronavirus SARS-CoV-2 U suprotnom morate biti testirani na licu mjesta!
 • Osim toga se besplatno možete testirati u roku od 10 dana od dolaska iz rizičnog područja, čak i ako niste dobili zahtjev za testiranjem. Za testiranje kontaktirajte broj liječničkog servisa 116 117.
 • Za određene skupine ljudi vrijede iznimke vezane za obveznu karantenu i testiranje ustanovljene prema državnopravnim dogovorima. Između ostaloga u te skupine spadaju osobe kojima Njemačka predstavlja samo tranzitno područje za daljnje putovanje. Negativni rezultati testiranja mogu, prema državnim dogovorima, dovesti do ukidanja karantene.
 • Čak i kod negativnih rezultata ste dužni neposredno kontaktirati zaduženi zdravstveni zavod, ako unutar 14 dana od dolaska imate tipične simptome (nestašica zraka, pojava kašlja, temperatura ili gubitak osjeta mirisa ili okusa) povezane s pojavom Koronavirusa SARS-CoV-2.

Navodi vrijede informacijama od 30.10.2020. Mogu se svakodnevno aktualizirati/promijeniti. Molimo Vas da se informirate na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih poslova ili u vašoj matičnoj zemlji o aktualnim smjernicama za putovanje.

Izvor: Savezno zdravstveno ministarstvo

Što morate znati prije odlaska

Mjere ponašanja i održavanja higijene za zaštitu od virusnih infekcija

Širenje korona virusa je trenutno u javnim izvještajima izuzetno prisutna tema, a mi također želimo senzibilizirati vezano za ovu temu. Iz naše perspektive je važno djelovati odmjereno i primjereno situaciji.

Molimo Vas da pripazite na sljedeća higijenska pravila vezana za zaštitu od virusne infekcije (ne vrijedi samo za Koronu): 

Prati ruke i držati ih dalje od lica

Virusi se često prenose rukama (nor. Prilikom rukovanja). Patogeni tada prilikom kontakta s očima , nosom i ustima ulaze u sluznicu čime virus može priječi na pogođenu osobu. Iz tog razloga često i temeljito pranje ruku pruža važnu zaštitu od virusnih infekcija. Ruke bi pažljivo trebali prati pomoću sapuna u trajanju od okvirno 30 sekundi, a jednako tako detaljno oprati područje između prstiju. Također bi trebali paziti da rukama ne dotičete lice, odnosno oči, usta i nos.

Higijensko kihanje i kašljanje

Jer je higijena ruku toliko važna za zaštitu od virusa, ne biste trebali kašljati i kihati u dlanove, već pokušati kašljati na unutarnji dio podlaktice. Također bi se prilikom kihanja i kašljanja trebali držati podalje od drugih osoba u Vašoj blizini. Iskorištene maramice bi trebali odbaciti neposredno nakon korištenja i nakon toga temeljito oprati ruke.

Pripazite na simptome i u slučaju bolesti ostanite kod kuće

Naznake za početak virusnog oboljenja su nagli porast tjelesne temperature. Teško osjećaj slabosti, kašalj i bolovi mišića. Ukoliko se ovi simptomi pojave trebali biste konzultirati liječnika. Kako bi pazili na vlastito zdravlje i ne bi „opteretili“ naše bližnje s virusima, trebali gripu ili virusno oboljenje uvijek liječiti od kuće. Tada bi trebali odustati od bliskog, odnosno tjelesnog kontakta s članovima obitelji i drugim osobama kako bi ih zaštitili od virusne infekcije.

Redovno prozračite zatvorene prostorije

Kako bi smanjili broj virusa u zatvorenim prostorijama i spriječili sušenje sluznica u nosu i ustima čime one postaju „ranjivije“, trebali bismo prostorije prozračiti više puta dnevno i to u trajanju od 10 minuta, tz. Prozračivanje.

Mjera opreza & prevencije protiv COVID-19

Ovaj video pokazuje mjere opreza i prevencije protiv koronavirusa

 

Upute za korištenje zaštitinih maski

-

Od 27.travnja 2020 na području cijele Njemačke nošenje zaštitinih maski postaje dužnost prilikom javnom prometovanja ili u trgovinama. Samoizrađene maske, kao i šal ili marama su za ovu dužnost u potpunosti dovoljne. Ozbiljno pridržavanje na preporučena higijenska pravila je još uvijek najefektivnija zaštita od moguće zaraze. Zaštitne maske se mogu koristiti kao sredstvo dodatnog opreza. Postoje različite vrste zašttinih maski.

Ispravo nošenje zaštitinih maski

Medicinske maske za usta i nos (njem. MMN), tzv. maske za operacije: iste se najčešće koriste u medicini, liječničkim ordinacijama, klinikama ili pri skrbi i njezi. One mogu spriječiti širenje kapljičnih zaraza koja se prenosi kroz usnu šupljinu ili putem disanja sa strane prenositelja ili prenositeljice zaraze te služe za primarnu zaštitu osobe koja im je nasuprot (zaštita druge strane).

Polumaske za filtriranje čestica (eng. Filtering face piece, FFP-maske): one se prvotno koriste u poslovima na kojima u zraku postoje čestice štetne po zdravlje. Maske spriječavaju širenje virusa i mogu korisnika zaštititi od zaraze (osobna zaštita). Kod FFp-maski razlikujemo tri razine zaštite. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Robert-Koch-Institut (RKI) za upotrebu ovih maski u medicinske svrhe preporučuju minimalno razinu 2.

Zaštita usta i nosa (maske za opću upotrebu): ovdje je riječ o maskama iz „kućne radinosti“, odnosno maskama koje su sašivene od neke vrste platna. Iako ne predstavljaju dostatnu razinu zaštite korisnika, mogu, jednako kao i operacijske maske, pridonositi smanjenju rizika od kapljične infekcije (zaštita okoline).

Daljnje informacije o zaštitinim funkijama maske, kao i pregled istih možete pronaći na internetskim mrežnim stranicama Saveznog ministarstva za medicinske proizvode i sredstva: bfarm.de 

Ispravo nošenje zaštitinih maski:

Zaštitna maska ispunjava svoju svrha samo kada je pravilno stavljena. Masku morate staviti prema uputama koje dolaze s njom. Dodatno obratite pažnju na sljedeće:

 • Samo jedna osoba bi trebala koristitit istu masku.
 • Prije stavljanja maske temeljito operite ruke (najkraće 20 do 30 sekundi sa sapunom). Savjet:  dva puta otpjevati „Happy Birthday to you“ bi odgovaralo tom vremenu– toliko dugo je potrebno držati ruke pod vodom.)
 • Prilikom stavljaja maske pripazite da su Vam usta, nos i brada prekriveni te da je maska  na rubovima postavljena tako da stabilno stoji na licu.
 • Tijekom nošenja izbjegavajte pomicanje ili doticanje maske.
 • Prilikom skidanja maske nemojte dirati njezine rubove jer se tu mogu nalaziti uzročnii zaraze. Najbolje je masku skinuti na način da podignete vrpcu ili gumicu te je pažljivo skinete.
 • Nakon skidanja maske temeljito operite ruke.

Upute za skidanje i stavljanje maske (RKI): kliknite ovdje.


Smjernice ponašanja za njegovateljsku svakodnevicu

Osobe kojima je potrebna skrb i njega spadaju u skupinu ljudi kod kojih je nužna velika razina opreza. Kod starijih, onih s oslabljenim imunitetom i kod ljudi koji već imaju neku bolest, infekcija koronavirusom može imati teške posljedice. Stoga zaštita onih kojima je potrebna njega i skrb ima najviši prioritet. Naše smjernice ponašanja za njegovateljsku svakodnevicu bi Vam trebale pružiti orijentaciju i doprinijeti kontroliranju širenja zaraze.

 • Ukoliko je moguće, kao članovi obitelji izbjegavajte posjete osobama kojima je potrebna njega ili posjete svedite na apsolutni minimum. Prije posjete se pitajte, je li ona zaista nužno potrebna, a u slučaju da nije otkažite dogovoreni sastanak.
 • Ukoliko se to ne može izbjeći: pripazite da se svi oni koji stupaju u stan pridržavaju aktualnih smjernica ponašanja i higijene.
 • Ukoliko je moguće, bilo bi poželjno da nužnu kupovinu obavite putem dostave. Kao rodbina možete i sami preuzeti kupovanje namirnica. No pripazite da prilikom predaje namirnica imate što manji kontakt s njegovateljem i osobom koja se trenutno njeguje. Dogovorite npr. točno mjesto gdje ćete ostaviti kupljene namirnice, ali nemote ulaziti u stan.
 • Svi koji su uključeni u proces njege, ne bi trebali posjećivati javne priredbe ili skupove.
 • Oni koji trebaju njegu, njihova rodbina i njegovatelji bi trebali izbjegavati korištenje javnog prijevoza.
 • Ostanite smireni i ne dopustite izbijanje panike. Njega u kućnom okruženju je u trenutnoj situaciji bolja zaštita nego da odputujete i koristite javni prijevoz. Odgovorite njegovatelja od putovanja kući.

Ovako biste se trebali ponašati ukoliko postoji sumnja da ste zaraženi

 • Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, odmah se telefonski obratite vašoj zaduženoj zdravstvenoj ustanovi – čak i kada ne pokazujete naznake simptoma. Zaduženu zdravstvenu ustanovu u Njemačkoj možete pronaći preko internetske mrežne stranice Instituta Robert Koch: https://tools.rki.de/PLZTool/
 • Ukoliko pokazujete simptome ili se vraćate iz područja koja su zahvaćena virusom, molimo Vas da kontaktirate vašeg liječnika ili Hitnu službu na broj 116 117 (vrijedi za Njemačku). Informirajte Vašeg liječnika o simptomima, mogućim kontaktima s oboljelim osobama ili obitavanjima u područjima pogođenim virusom.
 • Molimo Vas da obavezno ne dolazite u kontakt s drugim osobama
 • Prvi simptomi se mogu pojaviti tek 14 dana nakon zaraze virusom, stoga radite od kuće dok sumnje ne budu otklonjene.

Molimo Vas: da nas kao Vašeg davatelja franšize obavijestite o infekciji ili sumnji na istu kako bi i mi mogli pravovremeno reagirati! 

Koja Vas tema zanima?
Molimo odaberite

Trenutačne informacije za njegovatelje

U nastavku ćete pronaći pitanja vezana za virus COVID-19. Molimo Vas da se držite svih uputa i mjera zaštite kako ne bi ugrozili svoje, a jednako tako ni zdravlje drugih osoba. Ovi podaci se odnose na informacije od 24.03.2020. Postoji mogućnost svakodnevnih promjena. Molimo Vas da se vezano za sve informacije u putovanjima informirate na mrežnim stranicama Saveznog ministarstv ili putem aktualnih uputa iz Vaše domovine.

Kako se mogu zaštititi?

 • Slično kao kod gripe i ostalih „običnih“ prehlada su to jednostavne mjere pomoću koji se možemo zaštititi: kihati ili kašljati na unutarnji dio podlaktica, redovito prati ruke, izbjegavati rukovanje, a jednako tako držati 1-2 metra razmaka od drugih. Stisnite ovdje za informativni grafikon "Spriječavanje infekcije: 10 najvažnijih savjeta za higijenu" izdanih od Savezne centrale za zdravstvenu prosvijetuBZGA
 • Molimo Vas da ograničite svaku vrstu socijalnog kontakta van svojih poslovnih obaveza vezane za njegu i skrb. Ograničite svoje kontakte na osobe u Vašem poznatom okruženju.
Kako se mogu zaštititi?

Što učiniti ako se osjećam bolesnim/bolesnom?

 • Trenutno je potrebna posebna pažnja. Ostanite kod kuće ukoliko imate akutne respiratorne probleme i odmah informirajte obitelj osobe koju njegujete i o kojoj se skrbite. To vrijedi i za „obične“ prehlade. Ukoliko ste kao njegovatelj posredovani od strane agencije, molimo Vas da odmah informirate agenciju.  
Što učiniti ako se osjećam bolesnim/bolesnom?

Što učiniti imam simptome kao što su kašalj, grebanje u grlu, temperatura, kihavica, eventualno i proljev?

 • Telefonskim putem se javite u liječničku ordinaciju. Ukoliko Vaš obiteljski liječnik/liječnica trenutno nisu dostupni, nazovite međunarodnu telefonsku liniju za pacijente pod brojem: 116 117. Mnoštvo regija ima otvorene linije za hitne slučajeve vezane za koronu.
 • Informirajte, molimo Vas, agencije koje su posredovale s Vama, odnosno obitelj osobe o kojoj se skrbite i koju njegujete o Vašim simptomima. Agencija/obitelj Vam može pomoći pri komunikacijskim problemima koje nastupaju uslijed nepoznavanja jezika.
 • Važno: prilikom hitnog slučaja – kao npr. Akutne dispneje -, odaberite pozivni broj 112. Skrb i njega se moraju momentalno prekinuti. Informirajte Vašu agenciju, odnosno obitelj osobe o kojoj se skrbite i koju njegujete, koje će se pobrinuti i pronaći Vam zamjenu za njegu, odnosno skrb.
Što učiniti imam simptome kao što su kašalj, grebanje u grlu, temperatura, kihavica, eventualno i proljev?

Što trebam učiniti ako sam bio u kontaktu s osobom koja je oboljela od COVID-19, ali ne pokazuje simptome?

 • Odmah telefonskim putem informirajte zavod za javno zdravstvo. Tamo ćete dogovoriti sve daljnje postupke.
 • Zavod za javno zdravstvo koji je nadležan za Vas, zabilježen je na mrežnoj stranici Instituta Roberta Kocha (RKI).
 • Ukoliko ste se nalazi na području, koje od od strane Instituta Robert Koch prozvano kritičnim i posebno pogođenim, trebali bi, i u slučaju da nemate naznake bolesti – izbjegavati nepotrebni kontakt i po mogućnosti ostati doma. Koja se područja smatraju kritičnim, saznajte na mrežnoj stranici RKI.
 • Informirajte, molimo Vas, agencije koje su posredovale s Vama, odnosno obitelj osobe o kojoj se skrbite i koju njegujete o Vašim simptomima. Agencija/obitelj Vam može pomoći pri komunikacijskim problemima koje nastupaju uslijed nepoznavanja jezika.
Što trebam učiniti ako sam bio u kontaktu s osobom koja je oboljela od COVID-19, ali ne pokazuje simptome?

Što trebam učiniti ukoliko nakon povratka u svoju domovinu ustvrdim infekciju koronavirusom?

 • Slijedite upute koje su trenutno na snazi u Vašoj zemlji.
 • Informirajte, molimo Vas, agencije koje su posredovale s Vama, odnosno obitelj osobe o kojoj se skrbite i koju njegujete o Vašoj bolesti.
Što trebam učiniti ukoliko nakon povratka u svoju domovinu ustvrdim infekciju koronavirusom?

Mogu li se zaraziti od osoba kojie njegujem?

 • Tijekom njege održavati preporučeni razmak od 1-2 metra od druge osobe u pravilu nije moguće. Mogućnost zaraze uviejk postoji prilikom bliskog kontakta s osobama. Molimo Vas da obratite pozornost na opča pravila: kihati ili kašljati na unutarnji dio podlaktica, redovito prati ruke i izbjegavati rukovanje. Obratite pađnju na 10 najvažnijih savjeta za higijenu.
Mogu li se zaraziti od osoba kojie njegujem?

Jesu li granice zatvorene za njegovatelje s područja Hrvatske?

 • Doputovati iz rizičnih područja (pod ovime se misli na Njemačku) je moguće u iznimnim slučajevima, između ostaloga za doktore i medicinsko osoblje. Putnici, koji dolaze iz Njemačke, su dužni, nakon što stignu u Hrvatsku otići u 14-dnevnu karantenu unutar svoga doma. Ljudima koji putuju iz inozemstva, a nemaju mogućnost kućne karantene, ulazak u Hrvatsku nije dozvoljen.
Jesu li granice zatvorene za njegovatelje s područja Hrvatske?

Moram li u karantenu kada doputujem u Njemačku?

Njegovatelji s područja istočne Europe koji putuju u Njemačku ne moraju biti 2 tjedna u karanteni. Prema izjavi saveznog ministarstva zdravstva njegovatelji spadaju pod §3 (1) 2. Regulacijskog modela:

§3 iznimke za kućnu karantenu

1 § 1  od članka 1, rečenica 1 su osobe a) koje su zadužene za nužno održavanje zdravstvenog sustava smatrane izuzetkom

Europska komisija njegovatelje s područja istočne Europe koji su aktivni u kućnom okruženju smatra relevantnima za sustav: „Njegovatelji za starije osobe“. Stoga njegovatelji koji putuju u Njemačku nisu obvezni biti u karanteni u Njemačkoj. Za Hrvatsku je također ukinuta obveza karantene prilikom povratka!

Moram li u karantenu kada doputujem u Njemačku?

Dodatni linkovi

Molimo Vas da se redovno informirate o situaciji na službenim stranicama, one se redovno aktualiziraju i prikazuju trenutno stanje i rasplet situacije:

Odgovori na često postavljena pitanja vezana za koronu:

https://www.infektionsschutz.de/coronavirus-sars-cov-2.html

https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

 

Aktualne informacije i pozadina priče o koroni :

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/­coronavirus

 

Važne pozadine, procjene i točne mjere ponašanja i održavanja higijene: https://www.rki.de/DE/Home/homepage_node.html

 

Informacije za one koji putuju za ili se vraćaju iz Njemačke:

https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/-/2296762

 

Aktualne informacije i razvoj situacije na engleskom:

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

 

Aktualne informacije na hrvatskom:

https://vlada.gov.hr/koronavirus 

https://zdravlje.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952 

https://www.koronavirus.hr

 

 

Ovdje ćete pronaći 10 najvažnijih smjernica za održavanje higijene koje možete skinuti:

Izdano od saveznog centra za zdravstveni odgoj

Izvor: https://www.infektionsschutz.de/­mediathek/­infografiken.html