Naša priča – piše Doris Wenz

Prvi Hausengel je bila poljska njegovateljica za mog oca, a sada prenosimo naša iskustva i znanje na sve obitelji koje su se našle u sličnoj situaciji i koje trebaju pomoć.

Tijekom telefonskog razgovora nam su nam predstavili gospođu s dobrim poznavanjem njemačkog jezika za posredničku naknadu od 1200 DM (Njemačkih Maraka). Ta osoba je trebala zarađivati 1000 DM mjesečno. U nadi kako je pronašao pogodnu pomoć, moj se suprug odvezao do Berlina – grada koji je od nas bio udaljen 500 km.

U potrazi za pouzdanim njegovateljem

 

Na jednom parkiralištu se uz veliku užurbanost odvila „predaja“ posredničke naknade i „preuzimanje“ obećane gospođe. Netom nakon što je zaprimila svoj novac, posrednica je već i otišla, a moj muž je ostao sam s gospođom. Na žalost je odmah ustanovio kako njezino znanje njemačkog jezika ni u kom slučaju nije bilo dobro, pošto skoro niti jednu riječ nije razumjela niti govorila. Po našem trošku je ista osoba idući dan otputovala za Poljsku.

Slijedeća gospođa je prvobitno bila obećavajuća, no nakon nekoliko tjedana se ispostavilo da ima problem s alkoholom. Na taj način se izjalovilo više pokušaja za pronalaskom pogodne njegovateljice putem telefonskih brojeva pronađenih u novinama.

Brojnim neuspjesima unatoč smo ipak bili odlučni ne ostaviti mog oca u nekom staračkom domu. Moja je želja bila omogućiti mu provođenje svojih posljednjih godina u svojoj znanoj i uobičajenoj okolini, dakle u krugu svoje obitelji. Svakodnevne radnje kao što je primjerice dovođenje do kreveta uz pomoć moje majke su mi pokazali koliko mu je bilo lijepo što se za njega brinulo kod kuće. Oboje su mogli mirno okončati dan i poći spavati. S mnogo mirnoće, strpljenja i srdačnih riječi sam čak i uspijevala umiriti mog ponekada usplahirenog oca. Tek kada smo stupili u kontakt s jednom poljskom posrednicom iz Nowogarda, sreća nam se konačno nasmiješila i dobili smo dobru poljsku njegovateljicu.

Moj sin, koji je studirao pravo, odmah mi je dao do znanja kako je strogo protiv zapošljavanja te osobe na crno.

Potom je pošao u potragu za mogućnostima legalnog zapošljavanja te osobe u Njemačkoj. Nakon što je istu pronašao i nakon što smo našu poljsku njegovateljicu propisno prijavili, mogli smo realizirati ljubaznu podršku njezi i skrbi mojeg oca.

Tome su uslijedili upiti drugih obitelji koje su trebale pomoć i tražile prikladnog njegovatelja. Istima smo pomogli, i tako je nastalo poduzeće Hausengel usluge njege GmbH.

Doris WenzDoris Wenz