<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Hausengel Holding AG

1. Veljače 2018 je iz Hausengel Holding GmbH

Sigurno oblikovanje budućnosti zu pomoć novih struktura

Njemački zdravstveni sustav stoji pred najvećim izazovom u svojoj povijesti. S prebacivanjem na model AG-a stvorili smo važne strukture, kako bi našem konceptu i u budućnosti dali na vrijednosti i kako bi osobama kojima je potrebna skrb, kao i njihovim članovima obitelji dali glas. Struktura našeg poduzeća ne postaje samo jasnija i jednostavnija, nego nam omogućuje više prostora za oblikovanje. Tako primjerice više ne postoji razlika između Hausengel usluga za skrb i Hausengel usluga za njegu, već smo svi skupa samo Hausengel. Kao garanciju za očuvanje kontinuiteta možemo smatrati stupanje mojih roditelja, Doris Wenz i Georga Wenza, kao i moje supruge Magdalene Wenz na mjesto nadzornog odbora, čime smo si omogućili još intenzivniji pregled i svjesnije donošenje odluka vezanih za poduzeće. Hausengel je bio i ostaje obiteljsko poduzeće koje preuzima odgovornost. 

Kako bi doznali više o pozadini osnivanja AG-a pročitajte naš intervju na ovoj stranici.

Simon Wenz
Polosvna struktura

Prednosti nove poslovne strukture

  • Jasna struktura i vodstvo kroz tročlano upravu
  • Kontrola osnovnih orijentacija i oblikovanja poduzeća pomoću nadzornog odbora
  • Buduća nadopuna nadzornog odbora kompetentnim osobama je moguća i poželjna
  • Spajanje  svih Hausengel društava pod „isti krov“
  • Sinergija, manje formalnosti i smanjenje troškova
  • Skrb i njega iz vlastitih ruku
  • Osnivanje AG-a podcrtava trajnost poduzeća
  • Veće mogućnosti oblikovanja u pogledu nabavljanja kapitala i uključivanja suradnika
  • Jačanje pozicije obiteljskog poduzeća

 

Pojašnjenje Organigrama

Predstavljanje nadzornog, upravnog i savjetodavnog odbora

Obiteljsko poduzeće vođeno vrijednostima
»Pretvorba Hausengel Holding GmbH u Hausengel Holding AG je značajan korak za osnaživanje i stvaranje transparentnih poslovnih struktura kroz buduće pozicioniranje Hausengela kao obiteljskog poduzeća vođenog vrijednostima.«
Simon Wenz, osnivač & predsjednik
Simon Wenz & Juliane Bohl

Profesionalni intervju: Skrb u kućnom okruženju (takozvana »24-satna skrb«)

»Kućni anđeli« od 2005 agiraju na njemačkom njegovateljskom tržištu. U posljednjim godinama su se etablirali kao jedan od najvećih ponuđača stručne ambulantne njege kao i skrbi u kućnom okruženju.Od onda stalno proširuju svoje djelatnotnosti na tržištu. Od početka godine su sve aktivnosti poduzeća povezane unutar dioničarskog društva. Jedan, kako ga možemo nazvati, neobičan korak za poduzetnike u njemačkom zdravstvenom i njegovateljskom sustavu. Simon Wenz, osnivač i predsjednik Hausengel Holding AG-a, kao i Juliane Bohl, član odbora Hausengel Holding AG-a objašnjavaju razvoj poduzeća, kao i posebnosti tzv. »24 satne njege«.

Gospodine Wenz, „kućne anđele“ ste osnovali 2005 i od onda ste uspješni na tržištu. Kako je došlo do toga da ste tako mladi osnovali poduzeće koje se bavi njegom starijih osoba?

Simon Wenz: Hausengel koncept je za mene stvar koja mi leži na srcu. Kao nebrojene druge obitelji prije, smo ja i moja obitelj stajali pred izazovom organizirati i pronaći dostojanstvenu skrb i njegu u poznatom, kućnom okruženju. Naša vlastita priča nas je motivirala proslijediti naše znanje i iskustvo na sve obitelji koje se nalaze u sličnoj situaciji i u potrazi su za kompetentnim, dragim i plativim ponudama za pomoć. To je bio kamen temeljac za osnivanje „kućnih anđela“.

A kako je došlo do osnivanja dioničarskog društva?

Juliane Bohl: Od utemeljenja poduzeće stalno raste, proširili smo paletu djelatnosti, kao i podružnice na kojima ih nudimo. Sve to sjedinjujemo pod okriljem Hausengela: od ambulantne njege, s do sada skoro 10 lokacija, kućnom skrbi u obliku „24-satne skrbi“ kao i daljnjim projektima, kao primjerice osnivanjem generacijskog parka u domaćem mjestu Hausengela, zajednica Ebsdorfergrund. Van toga brojimo skoro 300 stalnih zaposlenika na 20 različitih internacionalnih lokacija. Osnivanje dioničarskog društva omogućuje nam stvaranje jasnih struktura unutar Holdinga i njegovih podružnica. To dovodi do sinergije između pojedinih poduzeća, smanjenja troškova i komprimiranja ponuda za obitelji i njegovatelje. A ideja za daljnje, putokazne projekte imamo još poprilično puno.

Označava li to pomak od obiteljskog poduzeća Hausengel?

Simon Wenz: Nikako, baš suprotno od toga. Kroz osnivanje dioničarskog društva cijela poduzetnička struktura postaje jednostavnija i jasnija, ono podcrtava trajnost i ozbiljnost našeg poduzeća. Još jedna važna točka su i mogućnosti oblikovanja, kao primjerice prijenos dionica i mogućnost pristupanja burzi. Prema tome je dioničarsko društvo s obzirom na nabavku kapitala i uključivanja radnika jako jednostavno. No tradicije, filozofija i vrijednosti obiteljskog poduzeća se neće ni u kojem slučaju promijeniti.

Zašto Vam je fokus oduvijek bio usmjeren prema samostalnosti njegovatelja? Na taj način se dobiva dojam da ste u svojoj branši „vuk samotnjak“?

Simon Wenz: Temeljna sastavnica skrbi u kućnom okruženju je da njegovatelj živi s osobom koju njeguje. Kako i vrijeme unutar kojega njegovatelji moraju biti pripravni za različite hitne situacije mora biti plaćeno, dolazilo bi do ogromnih troškova, a pošto te usluge nisu spojive s realnošću života, ne bi ih mogli provoditi na legalan način. Čak i kada njegovatelj spava, trebali bi mu isplaćivati minimalnu novčanu naknadu – tko bi to mogao platiti? Čak bi se prema novim poslovnim zakonima to vrijeme smatralo normalnim radnim vremenom, tako da se zakonski određene pauze ne bi mogle održavati.

Kako na to sve skupa gledaju inozemni istočnoeuropski njegovatelji?

Simon Wenz: Oni se isto brane od takvog ugovornog obvezivanja, koji je u poslovnom svijetu imanentan. Oni žele fleksibilne uvjete ugovora  o kojima se u svako vrijeme može pregovarati a koji su naravno u okviru slobodne i samostalne djelatnosti. Naša susjedna zemlja nam je to i dokazala: njegovatelji u Austriji mogu birati žele li svoj posao obavljati samostalno ili u okviru zakonski određenih vremenskih normi. Skoro 95% njegovatelja se iz navedenih razloga odlučilo za samostalno djelovanje. Za mene je neosporno da radni odnos pri 24-satnoj pripravnosti ne može biti legalan ispod plaće od 5.000 eura. Pri tome je nebitno jesu li njegovatelji zaposleni u Njemačkoj ili u europskom inozemstvu.

Ali većinski dio tih usluga se ostvaruje kroz posredovanje, a s time i kroz zaposlene njegovatelje?

Simon Wenz: Ideja da je svaka posredovana osoba i zaposlena je kriva. Većina njegovatelja iz istočnih europskih zemalja s kojima se posreduje ne stoji u stalnom radnom odnosu u svojoj matičnoj zemlji. Većina njegovatelja u svojoj matičnoj zemlji radi preko ugovora o djelu, dakle građansko pravnim ugovorima. To bi se najbolje moglo usporediti s našim „samostalnim, radu sličnim djelovanjem“. Njegovatelji su u domovini radno samostalni, a njihov poslodavac (posrednik) uplaćuje zakonski određena davanja socijalnom uredu. Pri ovakvim slučajevima se najčešće radi o minimalnim davanjima, koji se kreću oko iznosa od 20 eura. Cijeli sustav posredništva je za nas minimalno transparentan, iz tog razloga smo se odlučili za samostalno djelovanje.

Tijekom prošle godine ste navodili kako nudite usluge slanja radnika u inozemstvo koji su preko poduzeća ugovorno dužni plaćati sve doprinose u Njemačkoj, kako se to slaže sa samostalnošću?

Juliane Bohl: Kako je u našoj branši riječ o slanju radnika koje u svojoj biti ima samostalnost njegovatelja, smatrali smo kako to isto slanje odgovara našim koncpetima. Također smo htjeli njegovateljima dati pravo da sami biraju model koji im odgovara.

No nakon godinu dana ste obustavili slanje radnika na taj način, zbog čega?

Simon Wenz: U operativnom poduzeću smo primjetili kako je posredovanje (slanje koje podrazumijeva plaćanje doprinosa) kojim se bavimo u našoj branši na ovaj način neodrživo. Slanje radnika na ovaj način podliježe plaćanju provizija, koje se obavlja između njemačkih posredničkih agencija i istočnoeuropskih poduzeća koji se bave slanjem radnika. Unutar ovih posredničkih poslova koji podliježu plaćanju provizije, normalno je da inozemno poduzeće njemačkoj agenciji plati oko 250 do 500 eura provizije mjesečno. Ovaj provizijski biznis naravno dovodi do toga da njegovatelji ostvaruju manja primanja. Naš cilj je svakako drugi. Mi znamo, da uspjeh možemo ostvariti samo sa zadovoljnim i dobrim njegovateljima. A jedno je svakako očigledno: bez te provizije svakako više novčanih sredstava dolazi do njegovatelja jer jedna strana koja želi zaraditi otpada iz biznisa. Na taj način naši samostalni njegovatelji u prosjeku zarade okruglo 300 eura više, nego oni koji plaćaju međuagencijske provizije. Odlučili smo se ostati vjerni našim načelima o transparentnosti i poštenju, te smo zbog toga obustavili međuagencijsko slanje.

Iz tog razloga ste jedan od rijetkih poslodavaca koji svoje njegovatelje regrutira samostalno, a ne uz pomoć drugih partnera u inozemstvu ili za to postoje drugi razlozi?

Juliane Bohl: Imamo visoke zahtjeve za kvalitetom. Iz tog razloga odabir naših njegovatelja ne prepuštamo trećim strankama. Kroz samostalnu strukturu našeg poduzeća u inozemstvu, efektivnije možemo provjeravati kvalitetu naših njegovateljskih snaga i provoditi mjere koje nam osiguravaju tu istu kvalitetu. Čak i stvari vezane za naobrazbu i usavršavanje naših njegovatelja ne prepuštamo nikome osim našoj akademiji, kako bi postavili standarde kvalitete na tržištu rada. Naša poduzetnička struktura u inozemstvu nam olakšava jednostavniju i osobniju komunikaciju s njegovateljima u njihovim domovinama.

Pokraj skrbi u kućnom okruženju nudite i usluge stručne ambulantne njege, i to je poprilično neobično.

Simon Wenz: Našu prvu ambulantnu službu smo osnovali prije 10 godina. U to vrijeme se se tek manji broj ambulantnih službi htio upustiti u suradnju s branšama našeg tipa. Mi smo željeli pokazati da je itekako moguće, da stručno osoblje i neprofesionalni njegovatelji mogu surađivati na zajedničkom nivou. Tijekom godina smo primjetili kako upravo ova kombinacija stručne ambulantne njege i skrbi u kućnom okruženju predstavlja upravo ono što naši primatelji usluga i traže: oni kojima je potreban njega, kao i njihove obitelji, traže 24- satnu skrb unutar svoja četiri zida. Ambulantna služba to ne može odrađivati sama. S druge strane je jednako tako važno da naše nestručno negovateljsko osoblje ne bude opterećeno medicinskon stručnom njegom ili sa zadacima koji zahtjevaju visoke razine odgovornosti.

Kako izgleda rješenje?

Juliane Bohl: Suradnja s ambulantnom njegom nam je iznimno važna. Naša vizija je da njegovateljske službe uzimaju više odgovornosti, kako obitelji ne bi morale samostalno organizirati skrb i binuti se o istoj. Tako bi primjerice jedan njegovateljska služba mogla organizirati skrb i njegu u kućnom okruženju za one kojima je potrebna briga. Samostalni njegovatelji bi se tada naravno morali podrediti kriterijima njege ambulantne službe. Time bi bili podređeni i ispitivanju kvalitete zadužene službe (kroz, npr. Redovne vizite). Jasno nam je kako ovo funkcionira samo kroz jasno definirana razgraničenja djelatnosti kao i kroz kvalifikacije naših njegovatelja. Mi smo iz tog razloga, u suradnji sa Springer njegom izradili E-Learning, koji u međuvremenu služi i može biti apsolviran kao IHK-izobrazba.

U sklopu osnivanja dioničarskog društva ste morali osnovati nadzorni odbor, no i prije ste imali savjetodavni odbor, zašto?

Juliane Bohl: Kao već prije napomenuto, je Hausengel postao širko rasprostranjen i pokriva veliki broj različitih usluga na području njege u kućnom okruženju. Za svako područje je potrebno donositi važne odluke koje imaju značajne posljedice za cijelo poduzeće. Stoga je još važnije imati kompetentne i stručne savjetnike na svojoj strani, koji pokrivaju svako od tih područja. Takvo savjetovanje se odvija tijekom poslovnih sastanaka i rasprava, prilikom kojih izmjenjujemo iskustva i ideje s ostalim poduzetnim i iskusnim ličnostima. Savjetodavni odbor može kroz svoje objektivne savjete spriječiti donošenje krivih odluka, ukazati na nove mogućnosti i smanjiti riziko od donošenja krivih odluka. Uostalom nas isti tjera da dobro utemeljimo i promislimo o vlastitim idejama, što dovodi do uspješnih koncepata.

Kada već spominjemo budućnost, koji su Vaši planovi za budućnost Hausengela?

Simon Wenz: U vremenu, u kojemu je sve više osoba kojima je potrebna njega, u kojemu se skrb provodi u kućnom okruženju, ali i sve više osoba živi samo i potrebna im je njega u njihovom domu, postaje nam jasno kako je potrebno poboljšati regionalnu njegu i skrb. To primjerice znači izgradnju infrastruktura na regionalnoj razini, podrška strukturalno slabijim područjima i umrežavanje svih koji su uključeni u proces njege. No uvijek nam ostaje u fokusu ojačati ambulantnu njegu. Ovdje stojimo na raspolaganju i dostupni smo za razgovor svakoj javnoj ustanovi, ponuđaču usluga ili sličnim institucijama. Ispravna i točna usluga u pravo vrijeme na pravom mjestu – ono što je potrebno pogođenima i ono za što se mi zalažemo.

Intervju je obavljen u svibnju 2018. godine.