25. lipnja – Dan neovisnosti

Velik broj Hausengel njegovateljica i njegovatelja je iz svih krajeva Hrvatske, a tu je i naš Hausengel tim koji svima kroz cijelu godinu, 24 sata, pruža podršku i pomoć. Njegovateljice i njegovatelji iz Hrvatske od iznimne su važnosti na području kućne njege u Njemačkoj.

Republika Hrvatska je jedna od najmlađih neovisnih država na svijetu. Dan neovisnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj spomendan je kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991. godine.

Dan neovisnosti

Počeci Hrvatske                              

Prvi dijelovi današnje Hrvatske bili su još u sastavu Rimskog Carstva. Dioklecijan je bio prvi rimski car iz te regije, a njegova je palača sagrađena u gradu Splitu. Nakon njegove abdikacije 305. godine, ova palača je postala njegova umirovljenička rezidencija i sklonište za posljednjeg zapadnorimskog cara Julija Nepota koji je pobjegao iz Italije. Hrvati su u rimsku provinciju Dalmaciju stigli između 6. i 9. stoljeća, kada su i prihvatili kršćanstvo. Papa Ivan VIII. priznao je hercega Branimira za prvog hrvatskog vladara tijekom 9. st., a Tomislav je postao prvim hrvatskim kraljem 925. godine. Kralj Tomislav uveo je Hrvatsku u njezino zlatno doba. Ono je završilo 1102. godine kada je Hrvatska pripojena Ugarskom carstvu. Iako je i dalje zadržala autonomiju, vladara Hrvatske (bana) imenovao je ugarski kralj.

Moderna Hrvatska

Ustavnim promjenama (2000. – 2001.) smanjene su ovlasti predsjednika te je ojačana politička uloga Sabora. Započelo je razdoblje veće demokratizacije i društvenih reformi radi pristupanja Europskoj uniji i NATO-u (2000. Hrvatska pristupa programu NATO-a "Partnerstvo za mir"). 2000. godine Hrvatska postaje članica Svjetske trgovinske organizacije, a 2003. pristupa Sporazumu o slobodnoj trgovini srednjoeuropskih zemalja (CEFTA).

Nakon uspješno završenih pristupnih pregovora, 9. prosinca 2011. potpisan je Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. 1. srpnja 2013. godine, Hrvatska je postala članica Europske unije.

7 zanimljivosti o Hrvatskoj

  1. Hrvatska je domovina svjetski popularne pasmine pasa zvanih dalmatinci.
  2. Hrvatska ima 1246 otoka, otočića i uvala.
  3. Kravata je nastala u Hrvatskoj.
  4. Hrvatska je dom najmanjeg grada na svijetu – Hum.
  5. Hrvatska uživa 2715 sunčanih sati godišnje. To je više od Sydneya u Australiji.
  6. Nikola Tesla rođen je u Hrvatskoj u selu Smiljan.
  7. Hrvatska ima najveći broj UNESCO-ovih nematerijalnih dobara od svih europskih zemalja.

Hausengel tim želi Hrvatskoj sretan Dan neovisnosti!

Hausengel novosti
Pogled iza kulisa, najave i događaji
Sve vijesti

Anketa za njegovatelje starijih osoba

Kao pružatelj kvalitetnih usluga i kao najbolja agencija za posredovanje u Njemačkoj u sektoru kućnog njegovateljstva, želimo Vam biti dobar i pouzdan poslovni partner. Vaš rad i Vaša dobrobit su nam...

Svjetski dan hepatitisa

Svjetski dan hepatitisa važan je dan koji podiže svijest o ovoj bolesti. Nije pretjerano reći da ovakvi dani čak mogu pomoći u spašavanju života. U konačnici, povećanjem svijesti mogli bismo doprijeti...

Svjetski dan mozga

Svjetski dan mozga osnovan je 2014. godine, a posvećen je širenju svijesti o zdravlju organa mozga. Svake godine diljem svijeta ovaj dan se obilježava 22. srpnja. Ovo je jedno od najvažnijih...