<
Schliessen
Schliessen
headerImages.0.alternative

Spektar zadataka njegovatelja

Skrb o starijima je u Njemačkoj branša koja se stalno razvija. Posao njegovatelja starijih je zahtjevan, no istovremeno stvara poslovno i ljudsko zadovoljstvo. Ponude za njegovatelje su personalizirane, stoga svaki njegovatelj može pronaći odgovarajući posao za sebe, odnosno posao koji odgovara njegovim preferencama i kvalifikacijama. Kako izgleda posao njegovatelja u Njemačkoj?

Koji su zadaci njegovatelja? Kako započeti sa radom kao njegovatelj? Odgovore na ova i druga pitanja možete pronaći dolje

Spektar zadataka njegovatelja

Njegovatelj organizira cijeli dan za osobu kojoj je potrebna njega. Glavni zadatak je skrb o osobi kojoj je ona potrebna. Zadaci koje ćete imati mogu varirati od pojedine ponude za posao, no generalno su to djelatnosti koje njegovatelj uobičajeno ispunjava za osobu kojoj je potrebna njega. Vaša zaduženja su određena ugovorom. Pojedine radne dane možete samostalno isplanirati.

Briga o starijima u kućnom okruženju:

  • Pomoć i podrška u svakodnevici (npr. kod pranja, kod oblačenja i skidanja stvari)
  • Pomoć pri kupovini
  • Pripremanje jela
  • Planiranje slobodnog vremena i praćenje (razgovori o temama koje su u području interesa osobe o kojoj se brinemo, prisjećanje, zajedničko čitanje ili samo čitanje osobi o kojoj se skrbimo, rješavanje zagonetki, slušanje glazbe/pjevanje, izraživanje različitih sitnica i ručni rad, šetnje i još puno toga)
  • Odlazak kod doktora ili na druge obaveze
  • Pomoć pri osnovnoj njezi

O individualnim potrebama štićenika u području kućne njege može se dodatno pregovarati.

Primjer jednog radnog dana kao njegovatelj

Primjer radnog dana njegovatelja u svakoj obitelji izgleda drugačije. Sve ovisi o zdravstvenom stanju osobe o kojoj se brinemo, kao i o opremljenosti okruženja u kojojemu se brinemo o njoj. No ovaj posao je usko vezan za rutinu koja osobi kojoj je potrebna njega daje osjećaj sigurnosti. Jedan radni dan gospođe Dorote, koja s hausengelom surađuje od 2012. godine izgleda ovako. Cijeli intervju s gospođom Doroteom pročitajte ovdje.