Schliessen
Schliessen

Uvijek sam otvorena za nova iskustva

Audronė Tamulienė, Litva

Hausengel Audronė Tamulienė

Uvijek sam otvorena za nova iskustva. Jedno sunčanog dana u rujnu me je jedan interesantni, pričljivi i iskusni taksist, koji je do nedavno radio u pošti, a već dugo godina živi u Njemačkoj, odvezao do mog poslodavca. Živi razgovor je razbio svaku napetost.

Kći moje štićenice me je dočekala. U vrtu sam primjetila stariju gospođu, pozdravila sam je i pitala za njezino ime. Predstavia se kao gospođa i dodala svoje prezime. Zajedno smo se odvezli do malenog restorana u blizini kako bi ručali: sjedili smo u blizini rijeke, a ja sam se divila pogledu na kameni most, stare radionice, od kojih je čak 400 renovirano.

Prva 4 mjeseca nisu bila jednostavna i nisu protekla glatko, no nakon nekog vremena se mogu prisjetiit samo lijepih trenutaka. Baku sam stalno ispitivala o nečemu, htjela sam pomoći njezinom sjećanju putem razgovora, kako bi pomoću fragmenata uspjela sastaviti pune rečenice, not o nije uvijek bilo uspješno. Tada sam sama pokušala pričati i ostala iznenađena da sama mogu slagati jednostavne rečenice – o svom vlastitom vrtu, svojoj obitelji, o Litvi. Čak sam joj pokazivala slike, obiteljske fotografije i puštala glazbu. Kada sam pitala je li joj to zanimljivo, vidjela sam kako se veseli. Postala je življa, sama je postavljala pitanja, komentirala i čudila se, kako se sve to može nalaziti u tako malenom uređaju kao što je mobitel.

Svaki dan smo zajedno vježbali u vrtu. Svaki njegovatelj je upoznat s tim šetnjama pomoću rolatora. Uzeli smo si vremena promatrati svaki pojedini cvijet i slušati cvrkut ptica. Baka je bila najviše oduševljena nebom – gledati tragove oviona na nebu joj je bilo zabavno!

Sreća je u malim stvarima: zalasci sunca, kava s mlijekom na terasi, jaje za doručak!

Kada vidim sreću u bakinom licu prije spavanja, kada si poželimo laku noć i lijepe snove, to mi pričinjava toliko radost i grije me oko srca.

Vrata i prozori za vrt su često otvoreni, važno je zarčiti u svakom godišnjem dobu. Jednu noć su mi prozori bili otvoreni, no nisam mogla pronaći baku. Strah me obuzeo isti tren! Nije bila u kuhinji, a vrata od vrta su bila zatvorena.. Konačno sam je pronašla u mraku gostinjske sobe. Zamijenila je dan i noć, iako je bio mrak... Nije jednostavno raspoznati vrijeme.

Naša svakodnevica ima istu rutinu: nekoliko emisija na televizoru, posjeta tržnici, a nakon toga ručak i poslijepodnevno spavanje.

Važno je uzeti vremena za sebe. U slobodno vrijeme vlakom odlazim u grad ili šetam po obližnjim šumama. Fotografiram i uživam u svom vremenu. Jedna od mojih fotografija je čak objavljena u novinama tog malog gradića. Ona je dio lijepih uspomena.

Ova vrijedna iskustva obogaćuju život. Zahvalna sam za svoju sudbinu i zahvalna sam svima onima koje sam susrela na svom putu! Sklad sa sobom i svijetom je najvažniji!

Nekome male stvari znače puno

Ankica Huzjak, Koprivnica
Od kada sam bila malo dijete imala sam potrebu pomagati starijim osobama, od uvijek sam željela postati njegovateljica. Meni je lijepo brinuti se o drugim ljudima i njegovati starije osobe. Inače sam srčana osoba i ovaj posao radim s ljubavlju. Moje mišljenje je da se društvo preslabo brine o starijoj populaciji, stoga ja želim dati svoj doprinos i svoje vrijeme i ljubav želim pokloniti tom dijelu populacije odnosno konkretnom štićeniku/ici kojeg trenutno njegujem.

Moje iskustvo s Hausengelom

Slobodanka Pastor, Osijek
Nakon odlaska u mirovinu, osjećala sam se još uvijek „fit“ i nisam bila spremna samo sjediti kod kuće. Kako su mi unuci već odrasli, nisam morala brinuti o njima. Posljednje radne godine u Hrvatskoj provela sam radeći kao njegovateljica. Razmišljajući u smjeru kako i dalje biti osobno produktivna, a i korisna drugima i usput dobro dodatno zaraditi uz mirovinu, pomislila sam kako bih mogla raditi kao njegovateljica u Njemačkoj. Po kćerinoj preporuci, javila sam se u agenciju Hausengel u Osijeku. U lijepom uredu me dočekala direktorica gospođa Monika. Nakon kratkog razgovora o mojim radnim iskustvima i provjerom znanja njemačkog jezika, upoznala me sa mojom osobnom agenticom Adrijanom. Moram napomenuti da je cijeli razgovor za posao i definiranje obaveza i prava, protekao vrlo profesionalno što mi je dalo osjećaj sigurnosti kako ljudi znaju što rade.

Posao koji me ispunjava

Gordana Cesarec, Valpovo Ladimirevci
Moji prvi počeci s njegovateljstvom počeli su u jednom domu za stare i nemoćne u Hrvatskoj. Nakon 9 mjeseci odlučila sam napraviti novi iskorak i zaposliti se u Njemačkoj. Prvi korak mi je bio pronaći agenciju koja je kvalitetna i pouzdana. Ubrzo mi je kolegica preporučila agenciju Hausengel. Nakon toga sam s gospođom Monikom sve dogovorila i krenula u novo iskustvo. Ispostavilo se da je taj korak bio pun pogodak. S Hausengelom surađujem od 2018. godine i aposlutno je iskustvo koje nisam požalila.